Håkan Svenneling (Indlæg)

Upplýsingar

Gerð
Erindi
Ræðunúmer
207
Speaker role
Den Venstresocialistiske Grønne Gruppe
Dagsetning

Herr president! Tack så mycket, ministern, för en intressant föredragning om ministerkonferensen om digitalisering. Nu känner jag bara till svenska förhållanden väldigt väl, men jag skulle ändå tippa att det ser ut på liknande sätt i de nordiska länderna, att vi har ganska stora skillnader när det gäller hur stad och landsbygd kan ta del av digitaliseringens möjligheter. Hastigheten på uppkopplingarna och möjligheten till utbyggt bredband skiljer sig ganska kraftigt mellan stad och land. Det gör att vi har en utmaning i att få landsbygden att få del av digitaliseringens möjligheter, och vi ser att behovet är störst där.

Samarbetsministern kommer ju själv från Island, ett land med stora problem ibland med att resa, och att resa till olika möten. Möjligheten till resfria möten är något som vi behöver utveckla väldigt snabbt, särskilt om vi ska nå Parisavtalets mål om klimatförändringar och att temperaturen inte ska stiga med mer än 2 grader.

Min fundering är helt enkelt: Vad gör ministerrådet för att utjämna de skillnader som finns mellan stad och land och för att landsbygdens förutsättningar ska kunna tas till vara i den digitalisering vi ser och den möjlighet den ger?