Børge Brende (Indlæg)

Upplýsingar

Speech type
Erindi
Speech number
233
Person
Speaker role
Udenrigsminister, Norge
Date

Kjære presidium, parlamentarikere, kollegaer – nordiske venner.

La meg først få takke Timo og Finland for et solid og aktivt lederskap. Norge står klar til å overta stafettpinnen som formannskap 1. januar.

I tiårene etter 1945 er det gradvis blitt bygd opp et internasjonalt rammeverk av organisasjoner, regler og normer. Denne internasjonale arkitekturen har vært med på å danne grunnlaget for den enorme fremgangen vi har opplevd siden andre verdenskrig, ikke minst i vår verdensdel og i vår del av Europa, nemlig Norden.

Bare i de siste tre tiårene har antallet som lever i ekstrem fattigdom i verden blitt halvert. Samtidig er verdens befolkning økt med 2 milliarder mennesker. De siste tiårene har det også blitt stadig færre kriger og voldelige konflikter. Men i dag er den normbaserte verdensordenen, som har brakt oss så mye godt, under press. Folkeretten utfordrer oss.

I fjor døde over 100 000 mennesker i krig og konflikt – det høyeste tallet på 25 år. Internasjonalt samarbeid blir satt på prøve av populisme, nasjonalisme og isolasjonisme. Dette er en strid ikke bare om interesser, men også om de grunnleggende verdiene som har brakt oss dit vi er i dag. I en sånn situasjon blir Norden viktigere enn på lenge som en forsvarer av den regelstyrte verdenen, basert på viktige menneskerettigheter og respekt for andre, retten til å være annerledes. Og jeg mener at vi også i det sikkerhetspolitiske bildet som vi nå opplever, må øke vårt samarbeid i Norden om sikkerhetspolitikk og også om forsvarspolitikk.

Det er i vår grunnleggende felles interesse at vi engasjerer til mer samarbeid, mer vinn-vinn-tankegang og mindre alenegang. Vi må gå i bresjen for mer og friere handel, basert på det multilaterale handelsregelverk gjennom WTO og mer bærekraftig vekst både i Norden og i resten av verden. Jeg tror at den nordiske historien er mer relevant og mer etterspurt nå enn noensinne. Vi nordiske land samarbeider tett på nesten alle samfunnsområder. Dette samarbeidet gjør oss alle sterke.