Eyðgunn Samuelsen (Indlæg)

Upplýsingar

Speech type
Erindi
Speech number
335
Speaker role
Socialminister, Færøerne
Date

Fru præsident. Tak for et vigtigt forslag, som vi tilslutter os. Den færøske regering har udformet et forslag til lov om stalking. Lovforslaget er i høring i øjeblikket og kommer til politisk behandling i Lagtinget i løbet af efteråret. På samme måde som i de andre nordiske lande findes problemet med stalking også på Færøerne. Derfor har regeringen valgt at sætte ind og bekæmpe dette problem.

Af lederen af det færøske krisecenter har jeg fået oplyst, at flere af de kvinder, som kommer til krisecenteret, fordi de er flyttet fra en voldelig partner, ikke får fred for manden, efter at de er flyttet. Der bliver ringet og sendt tekstbeskeder i det uendelige, og der er chikane i forbindelse med samvær med børnene. I nogle sager er det alene fantasien, der sætter grænser, forklarer hun. Dog siger hun samtidig, at den sociale kontrol, som hersker i det færøske samfund, og som vi nogle gange anser for at være et problem, kan være med til at lægge en dæmper på i nogle af disse sager. Med andre ord kan det, at vi i høj grad er underlagt en stærk social kontrol, i disse tilfælde komme kvinderne til gode.

Det er efter min mening uhyre vigtigt, at Nordisk Råd bringer dette emne til behandling og diskussion, og at vi sætter en fælles dagsorden. Der vil vi fra færøsk side afgjort være med til at støtte op om ideen om at gennemføre en nordisk oplysningskampagne. I vort arbejde med at bekæmpe vold i nære relationer samt seksuelle overgreb har vi lagt stor vægt på oplysning og information og har derfor erfaringer med oplysningskampagner på dette felt. Vi foreslår, at de nordiske lande samarbejder på området, og vi deltager gerne i samarbejdet og tilbyder ligeledes gerne vores bistand. Tak.