Pyry Niemi (Indlæg)

Upplýsingar

Speech type
Erindi
Speech number
423
Person
Speaker role
Den Socialdemokratiske Gruppe, Udvalget for Vækst og Udvikling i Nordens talsperson
Date

Herr president! Om man bor utanför Norden och ska besöka Norden är det oftast Visit Scandinavia som man tänker på om man vill ta sig hit och se de fantastiska turistattraktioner som Norden innehar. Det vackra och det sköna som vi kan bistå turisterna med är någonting som är unikt för våra länder, och det ska vi fortsätta att bevara men även förnya och utveckla.

Därför är detta medlemsförslag extra viktigt. Turismindustrin har bara i Sverige 165 000 anställda och omsätter med inrikesturismen inräknad 270 miljarder kronor, i jämförelse med skogsindustrin som är en av Sveriges viktigaste exportframgångar och som omsätter 200 miljarder kronor. Det är klart att turismindustrin har all potential i hela Norden att kunna bli såväl större som bättre och en oerhört värdefull näring, inte minst för alla nya som kommer till våra länder. Det kan bidra till att de får bra arbeten, och långsiktigt bra arbeten, i en kontext där man bidrar till att bevara en god och väl etablerad turism och samtidigt ser nyttan av att fler människor får glädjen att komma till spännande och bra turistdestinationer.

Vi är extra glada att vi har fått lägga fram detta förslag. En fråga som väger tungt på agendan är att ministrarna nu tillsammans tittar på att ge lite nya inriktningar och direktiv till de olika Visit-organisationerna framöver så att man verkligen verkar för att hitta projekt där man kan jobba i en nordisk kontext tillsammans. Om vi kan effektivisera detta kommer turismindustrin att växa i hela Norden, och alla kan dra nytta och fördelar av detta.