Heidi Nordby Lunde (Indlæg)

Upplýsingar

Speech type
Erindi
Speech number
428
Speaker role
Den Konservative Gruppes (reservaternes) talsperson
Date

Jeg er helt enig i alt det som Pyry Niemi sa i sitt innlegg. Konservativ gruppe var i utgangspunktet enig i det første forslaget fra Den Socialdemokratiske Gruppe. Stort sett blir jo forslag bedre med komitébehandling, men dette er dessverre et eksempel på det motsatte. Et forslag om økt nordisk samarbeid for å øke kjennskap til Norden som turistmål har gått fra å være helt greit til å bli helt uaktuelt, for med de beste intensjoner om å forenkle turisters opphold og reise i og på tvers av Norden foreslås det en så omfattende kartlegging og harmonisering at EU-byråkrater ville ha reist seg og sunget Europahymnen i begeistring. Jeg finner det underlig at Mittengruppen, Nordisk Frihed og partiene uten gruppetilhørighet støtter dette. Jeg synes til og med det er underlig at Den Socialdemokratiske Gruppe stiller seg bak det.

I medlemsforslaget eksemplifiseres det hvilke utfordringen er russisk turist fra St. Petersburg kan møte på vei til Helsingfors med tog, videre til Stockholm med ferje via Åland og deretter på en eller annen måte til Oslo og Bergen. Har vi felles visum for utenlandske borgere? Har vi felles billett- og betalingssystemer for tog, ferge og fly? Vil den russiske turisten støte på språklige problemer? Det siste håper jeg, for jeg har ikke tenkt å innføre russisk skilting i Oslo med det første.

Med forslaget vil man innføre en ny kvalitetsmerking av turistopplevelser med utgangspunkt i eksisterende nordisk miljø- og kvalitetsmerking, harmonisere betalingsløsninger, stjernemerke hoteller osv.

Videre problematiserer forslagene at mange overnattingssteder og mindre destinasjoner ikke har en egen nettside eller er omtalt på TripAdvisor. Jeg mener bestemt at det å sørge for at private aktører har brukeranmeldelser på TripAdvisor, ikke er en politisk oppgave.

Den endelige grunnen til å avvise deler av forslaget er at på dialogmøtet om turisme i september var man enig om at næringslivets syn og rolle ikke var representert i rapporten forslaget bygger på, altså den samme næringen som man iverer etter å drive politisk forretningsutvikling for. Konservativ gruppe støtter derfor kun de to første punktene, som jeg mener ivaretar utgangspunktet for sosialdemokratenes forslag, og oppfordrer sterkt dere andre til å stemme for reservasjonen.