Torgeir Knag Fylkesnes (Indlæg)

Upplýsingar

Speech type
Erindi
Speech number
437
Speaker role
Den Venstresocialistiske Grønne Gruppe
Date

Jeg lot meg forføre til å ta ordet da den konservative holdt et flammende innlegg mot dette forslaget.

Det fins både god og dårlig turisme. God turisme vil jeg si er den turismen som fører til lokal verdiskaping i våre land, som bygger på lokale selskaper og lokale operatører. Den dårlige turismen er masseturisme, der de ansatte har veldig lave lønninger, og der det er utenlandske operatører, utenlandske selskaper som driver hele butikken.

Det er dette perspektivet vi her egentlig snakker om. Skal Norden ta et felles initiativ til å koordinere alle disse små aktørene som vi har rundt omkring i Norden – for det er jo i stor grad små aktører dette her er – eller skal vi bare la det skje, bare la det gå? Hvis vi gjør det siste, som de konservative legger opp til, er det de store aktørene og masseturismen som får lov til å dominere, da er det ikke våre selskaper og vårt eierskap som er i føringen, og da legger vi også opp til lønninger som er langt under det som er normalen i våre land. For vi må bare stikke fingeren i jorda – vi, de nordiske land, er høykostland, og det er mange små aktører. Hvis vi overhodet skal ha interessant og god turisme i våre områder, må vi ha en viss styring og en viss utvikling, som ikke skjer av seg selv.

Det som kanskje er den mest spennende utviklingen generelt innen reiseliv, er at det er det lokale, det unike, de spesielle opplevelsene som er framtidens reiseliv, ikke denne masseproduserte varianten som har preget reiselivet lenge.

Så jeg syns det er veldig spesielt at de konservative går imot dette. Har de virkelig lyst til at våre ungdommer skal ha lave lønninger, har de virkelig lyst til å kaste den verdiskapingen som reiselivet her representerer, ut av våre land? Eller har de kanskje heller lyst til å bygge videre på våre kulturer, våre ungdommer, få til en lønning som er mulig å forsvare, som folk kan leve av, og som kan bygge næringsliv i våre land? Det er det store spørsmålet vi står overfor her, og jeg syns det er spesielt at de konservative har valgt en sånn linje i dette spørsmålet.