Staffan Danielsson (Spørgsmål)

Upplýsingar

Speech type
Fyrirspurn
Speech number
142
Speaker role
Mittengruppen
Date

Herr ordförande! Min fråga gäller bistånd till Afrikas livsmedelsproduktion. Jordbruket är fortsatt väldigt lågavkastande i Afrika. Priserna kontrolleras, och det finns inte utrymme för investeringar. Livsmedelsproduktionen står och stampar. Teknisk utveckling har tyvärr inte nått Afrika i stor utsträckning. I Sverige satsar vi en allt mindre del av vårt bistånd till Afrika på att utveckla livsmedelsproduktionen. Det är en förfärande liten del kan jag tycka, och Centern driver på för att öka detta.

Min hypotes är att de nordiska ländernas biståndsinsatser på detta område kunde ske mer koordinerat. Det är lite det som Britt Lundberg tog upp i ett inlägg tidigare, att det möjligen skulle vara en poäng om vi kunde fokusera tillsammans och inte använda alla våra olika byråkratier. Dessutom tycker jag – och tror – att erfarenheterna från kooperation och samarbete bland Nordens bönder verkligen skulle komma till nytta i vårt bistånd till Afrika. Det sker i dag, men det kan göras mer.

Min fråga är alltså om inte en större andel av nordiskt bistånd till Afrika borde vara livsmedelsbistånd och om det inte borde vara mer samarbete mellan Nordens länder när det gäller livsmedelsbistånd till Afrika och annat. Vad tror ni om det? Mer fokus på kooperation och samarbete, där erfarenheterna från Nordens bönder om hur man utvecklar jordbruken tas till vara!