Nordisk råd ønsker felles koordinering av EU-direktiver

28.10.14 | Nyhet
Bertel Haarder
Photographer
norden.org/Thomas Glahn
En felles implementering av EU-direktiver kan skape større mobilitet mellom de nordiske landene og hindre at nye grensehindre oppstår. Nordisk råd foreslår nå at et fellesnordisk utvalg skal sikre harmoni i forhold til EU-lovgivning.

Alle de nordiske landene implementerer på forskjellige måter direktiver fra Brussel, uansett om de er medlem av EU eller ikke. Men de gjør det altså forskjellig, og det skaper mange problemer mellom landene.

Veksten i de nordiske landene hemmes av grensehindrene som oppstår som følge av dette, og forskjellen i implementering skader ikke minst mobiliteten mellom landene. Det er bakgrunnen for et forslag fra Nordisk råd om en ny samordning av rettsakter fra EU.

– Det er bra at EU-direktiver gir mulighet for fleksibel implementering. Men det er ikke bra hvis det skaper grensehindre mellom landene. Derfor må vi forberede implementeringen bedre i Norden, men uten å skape unødig byråkrati, uttaler Bertel Haarder (V – DK) på vegne av Nordisk råds presidium.

– I Danmark har man for eksempel ikke minst blitt oppmerksom på risikoen for overimplementering, der vi legger egne krav oppå det som kommer fra EU. Det kan skade konkurranseevnen i tillegg til å skape nye grensehindre, utdyper han.

Screening av EU-forslag

Konkret foreslår Nordisk råd at landet som har formannskapet for Nordisk ministerråd, screener kommende EU-rettsakter og velger ut områdene som berører mobiliteten mellom de nordiske landene mest.

Så koordinerer formannskapslandet et samråd mellom berørte embetsmenn fra alle landene på de aktuelle områdene for å sikre en mer ensartet nasjonal implementering.

Færøyene og Grønland står utenfor forslaget, ettersom de ikke implementerer EU-direktiver direkte. Det er nå opp til de nordiske landenes regjeringene å diskutere forslaget videre.

Se også:

Nordisk samarbejde om gennemførelse af EU- og EØS-lovgivning


Strategi och handlingsplan för nordisk mobilitet