Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Revolution

Revolution är en dokumentär musikfilm om 70-talets kamp för en bättre värld och socialism. Med sång och musik målas en bild av en revolution som kom av sig. Musiken skapar en viss distans och skildrar upplevelser och andan i denna era mycket bättre än en vanlig intervjubaserad dokumentär skulle ha gjort.

Musiken ger en extra dimension åt filmen och för handlingen framåt, samtidigt som revolutionens själ utkristalliseras. Musiken symboliserar också uppblåstheten och retoriken, vanligtvis så flagrant och komiskt i strid med vardagslivets realiteter.

Under 1970-talet var revolutionen ett allvarligt åtagande. En socialistisk världsordning syntes vara en verklig möjlighet. Rörelsen tycktes erbjuda en helt enad värld där det skulle vara lätt att välja rätt sida - mot allt gammalt och reaktionärt.

Sånger spelade en viktig roll i denna revolution. Sångerna sjöd av kampanda, blod och krigssymboler. Över hela världen dök grupper upp.

Sångerna berättade om strider, solidaritet, socialism, Vietnam, Chile, Sovjetunionen, fred, imperialism, Ukrainas slagfält och om förtryck av arbetare, men också om kärlek och vänskap. En del av sångerna har blivit klassiker och lever vidare även om själva saken som var orsak till att de skrevs är död.

Musik berättar historier. Genom sångerna fångas Rörelsens historia; med generella, pacifistiska och humanistiska teman i början som gradvis ersätts av alltmer uttalat och till slut öppet politiska texter, vilka svär sin lojalitet till det kommunistiska partiet och till Sovjetunionen.

Ifrågasättande och tvivel ersätts med tron på att ändamålet helgar medlen. Sångerna speglar Rörelsens förändring från allmänt revolutionär till auktoritär och dogmatisk.

Detta är en långfilmsdokumentär för biografvisning. På en högre nivå är den ett porträtt av en generation som lät sig förföras politiskt.

På ett vardagligt plan är det en berättelse om människor som ville förändra världen med sina sånger. Det finns gott om musik, bra musik, filmklipp från både nya och gamla konserter och musik som är bearbetad eller nyskriven för denna dokumentär.

Stämningen är positiv, lite grann nostalgisk och mycket humoristisk. Vi vill alla finna människor som är mogna nog att skratta åt sitt förflutna.

En revolutionär musikalisk film om en sjungande revolution

Manus, regi:

Jouko Aaltonen

Producent:

Pertti Veijalainen

Produktion:

ILLUME Ltd

Ljud:

Paul Jyrälä

Musik:

Heikki Valpola

Längd:

83 min

Premiär:

17/3 2006

Lokal distributör:

Sandrew Metronome Distribution Finland Oy Ab