Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

Nordisk program på LÝSA, folkemødet i Island

06.09.19 | Arrangement
LÝSA finder sted i nordlandets hovedstad, Akureyri, den 6. og 7. september og fejres for femte gang i år. Som tidligere inviterer Norden i Fokus og Foreningen Norden på et spændende program med nordiske events begge dage.

Informasjon

Dates
06 - 07.09.2019
Location

Island

Type
Debatmøde

LÝSA bliver holdt i Akureyri, det nordlige Islands hovedstad, d. 6. – 7. september. Dette er femte gang festivalen bliver afholdt. Som tidligere inviterer Norden i Fokus og Foreningen Norden til et spændende program med nordiske begivenheder begge dage. I samarbejde med Sveriges ambassade i Island, RIFF og Islands formandskab i Nordisk Ministerråd byder vi velkommen til det Nordiske Program i år.

I programmet er der lagt vægt på det Islandske formandskab i Nordisk Ministerråds agenda, under overskriften Unge i Norden, og FN’s verdensmål. Der bliver holdt oplæg og debatter om bl.a. barnets første tusind dage, den nye vision i det nordiske samarbejde og samarbejdet mellem nogle af Nordens førende kunstfestivaler. Vi inviterer jer med i biografen for at se en af Danmarks mest levende nye film og for at få en lille smagsprøve på RIFF’s kommende festivalvisninger. Sidst men ikke mindst offentliggøres de nominerede til Nordisk Råds prestigefyldte miljøpris 2019. 

Fredag 6. sept

Naust kl. 12.30-13.30 - Barnets første tusind dage

Barnets første tusind dage dækker perioden fra graviditeten indtil barnet fylder to år. En vigtig periode, hvor barnets personlighed udvikles, og påvirker personens psykiske sundhed senere i livet såvel som i teenageårene. Målet med projektet er at finde de bedste måder til at styrke den psykiske sundhed og trivsel i livets første år, således at alle børn i Norden får den bedst mulige start på livet. De nuværende forhold skal analyseres og gode metoder indsamles i forhold til mødrenes psykiske helbred under graviditeten, styrkelse af de emotionelle bånd mellem børn og forældre, tidlige indgreb overfor risikofaktorer i spædbørns og unge børns liv og de mindste børns trivsel i vuggestuen. 

Maria Helen, projektleder for helsedirektør præsenterer projektet og arbejdet

Kolbeinn Óttarsson Proppé parlamentariker og medlem af Islands delegation i Nordisk Råds velfærdsudvalg

Pétur Maack Þorsteinsson chefpsykolog ved HSN

Moderatoren er Sveinn Arnsson journalist og sociolog

Dynheimar kl. 14:15-15:15 Women's situation in politics (Kvinders situation i toppolitiken. Magten. Livet)

Hamraborg scene kl. 18:15 – Team Hurricane - Film

Otte teenagepiger tilbringer i 'Team Hurricane' sommerferien i ungdomsklubben, hvor de leger, griner og skændes. Deres farverige verden er et univers af kvindeligt sammenhold, hvor de forskellige piger finder fælles fodslag og får mulighed for at bytte ensomhed ud med fællesskab.

Klichéen om, at dansk film er gråmeleret socialrealisme bliver eftertrykkeligt dementeret i Annika Bergs spillefilmsdebut. Her eksploderer farverne i et sanseorgie af en punket chick flick. Med sin vilde æstetik kører Berg sig her i stilling som dansk films alternative skønhedsdronning.

Lørdag 7. sept

Hamragil kl. 11 – Offentliggørelse af de nominerede til Nordisk Råds miljøpris 2019

Sigurður Ingi Jóhannsson Islands samarbejdsminister offentliggør de nominerede til Nordisk Råds miljøpris 2019. Temaet for prisen i år er initiativer som fremmer bæredygtigt forbrug og produktion ved at gøre mere og bedre med mindre. Temaet reflekterer og støtter FNs verdensmål nummer 12, bæredygtigt forbrug og produktion.

Hamragil Kl.12:45-13:30 – Ny vision i Nordisk samarbejde

Vi i Norden har som vores vision at vi vil blive verdens mest bæredygtige og integrerede region hen mod år 2030. Samarbejdet i Nordisk ministerråd skal tjene dette formål. Et grønt Norden – Sammen vil vi fremme en grøn omstilling af vores samfund og arbejde for karbonneutralitet og en bæredygtig cirkulær og biobaseret økonomi. Et konkurrencedygtigt Norden – Sammen vil vi fremme grøn vækst i Norden baseret på kundskab, innovation, mobilitet og digital integrering. Et socialt bæredygtigt Norden – Sammen vil vi fremme en inkluderende, ligestillet og sammenhængende region med fælles værdier og styrket kulturudveksling og velfærd.

Sigrún Stefánsdóttir journalist leder samtal med Sigurður Ingi Jóhannsson Islands samarbejdsminister om den nye ambitiøse vision i nordisk samarbejde.

Lundur kl. 14 – Platform GÁTT

Platformen GÁTT er et forum, som kobler nogle af Nordens førende kulturfestivaler sammen i projekter, som har til formål at give unge kunstnere i regionen muligheder for at danne indbyrdes netværk og promovere deres kunst. En hurtig international udvikling og stadig flere borgere med en anden kulturel baggrund kræver en omstilling af det nordiske samarbejde, der opfordrer til integration samtidig med at skabe muligheder for kulturel nyskabelse. Det er vigtigt at styrke og udvikle kunst- og kulturlivet i Norden ved at fremme innovation og netværk mellem unge kunstnere, men også deres tilknytning til de nordiske kulturfestivaler og kunstarrangementer.

Gunnar Karel Másson projektleder for Platform GÁTT præsenterer projektet og fremtiden i nordisk samarbejde blandt unge kunstnere + Borghildur Indriðadóttir kunstner viser en interaktiv performance