Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Climate action festival

07.12.19 | Arrangement
 Minecraft COP25 challenge: Build your future
Photographer
Casper Villumsen (DACDOM)
Fantasi, lek och experiment för att skapa en mer hållbar värld. Vad krävs det för att skapa en klimattålig och hållbar framtid? Ta med familj och vänner för en interaktiv dag där du kan utforska olika sätt att frigöra mänsklig kreativitet inför ett klimatnödläge: lär dig om havens radikala framtid, skapa nya klimatsmarta livsmedel och smakkombinationer, pröva Minecraft och förändra världen med arkitektur samt träffa klimatinfluerare från Norden. Kom förbi det nordiska navet i Stockholm och ta del av en dag full av klimatupplevelser!

Informasjon

Dates
07.12.2019
Time
11:00 - 18:30
Location

Norrsken
Birger Jarlsgatan 57C
113 56 Stockholm
Sverige

Type
Evenemang

Evenemangen är öppna för allmänheten, men vissa kräver registrering (se program nedan). Evenemangen är kostnadsfria.

Delta på Norrsken House, Birger Jarlsgatan 57 C i Stockholm.

11.00–16.30 Minecraft COP25 challenge: Bygg din framtid

Bygg din framtid i Minecraft när Dansk Arkitektur Center och ArkDes tillsammans med Nordiska rådet ber dig att svara på frågan: Vilken typ av arkitektur vill du ha i DIN framtid? I Minecraft löser vi tillsammans klimatutmaningar som översvämningar, biologisk mångfald och ökande befolkning i städerna samt bygger våra visioner för framtiden.

Praktikaliteter:

– Vi rekommenderar att du registrerar dig för evenemanget och säkrar en plats eftersom vi bara kommer att ha ett fåtal biljetter på plats.

– Börjar: 11.00, 13.00 och 15.00.

– För barn från 7 år och uppåt.

Dansk Arkitektur Center och ArkDes

11.30–12.30 Radical Ocean Futures

Radical Ocean Futures är en utställning som blandar konst och vetenskap. Utställningen presenteras av dess skapare Andrew Merrie från Stockholm Resilience Centre vid Stockholms universitet. I den visas fyra tankeväckande bilder som gestaltar den utopiska och dystopiska framtiden för haven. De fantastiska bilderna är designade av konceptkonstnären Simon Stålenhag.

Stockholm Resilience Centre

13.15–13.30 Briefing: What is going on at COP25 in Madrid?

Samarrangemang mellan Stockholm och Madrid 

Vi öppnar bakdörren till Madrid och du får de senaste uppdateringarna från FN:s klimatförhandlingar.

Ludwig Bengtsson, ungdomsdelegat till FN:s ramkonvention om klimatförändringar UNFCCC, Sverige

14.00–16.00 Taste the transition – The 1,5° food festival

Delta i denna innovativa och interaktiva matupplevelse och bli medskapare till den klimatsmarta framtidsmenyn. Ta med dina vänner och hjälp till att skapa de bästa smakkombinationerna från en lista med hållbara livsmedelsalternativ i 31T experience. Teknik och gastronomi smälter samman och inspirerar till daglig individanpassad klimataktivism genom mat. Evenemanget förenar den engagerande kraften hos kockar, formgivare och konstnärer med kreativiteten hos vardagens mathjältar. Resultatet av evenemanget kommer att bli en läcker 1,5 gradersmeny.

Nordic Food Policy Lab och Nordiska ministerrådet

17.00–18.30 Nordic Talks: Is climate change changing parenthood?

Samarrangemang mellan Stockholm och Madrid

För att stödja visionen kretsar konceptet Nordic Talks kring FN:s 17 mål om hållbar utveckling. Samtalen främjar samtidigt de fem nordiska värderingarna tillit, jämställdhet, hållbar utveckling, innovation och öppenhet. Nordic Talk vill också till inspirera och engagera medborgare i hela världen att agera för ett mer hållbart samhälle.

Nordiska ministerrådet

Samarrangemang mellan Stockholm och Madrid 

Varför bryr sig inte vuxna om klimatförändringar? Det är en fråga många barn troligen kommer att ställa till sina föräldrar på 2020-talet, om inte vi vuxna, förebilder och politiska ledare börjar agera som om vi menar allvar med att rädda vår planet och säkerställa en trygg framtid för våra barn. Med Greta Thunberg som förebild har barn börjat uppfostra sina föräldrar och kräva ansvar. Håller rollerna på att förändras medan polerna smälter? Förändrar klimatförändringarna föräldraskapet?

Värd: Sara Bro (Danmark)

Sara Bro är välkänd dansk tv- och radioprogramledare, författare och offentlig person som vill inspirera andra kvinnor till att inte skämmas för sina kroppar. I år var hon värd för ett evenemang på Ungdommens folkemøde, där politiker och den yngre generationen diskuterade en av vår tids största frågor: Hur löser vi klimatkrisen?

Talare:

Terje Håkonsen (Norge)

Terje Håkonsen är professionell norsk snowboardåkare och entreprenör. Han anses vara en av de mest inflytelserika snowboardåkarna i sportens historia. Han har grundat både Funkisstiftelsen, som ska initiera och inspirera till snöaktiviteter för personer med fysiska funktionshinder, och Greener Events, en ledande organisation som underlättar och ger råd om miljömedvetenhet för alla typer av sport- och kulturevenemang.

Anna Gedda (Sverige):

Anna Gedda är hållbarhetschef på H&M. I flera år i rad har hennes namn varit med på listan över de mäktigaste kvinnorna i affärsvärlden i Sverige, så även i år. Hennes mål för H&M är att till 2030 endast använda hållbara eller återvunna material, att vara klimatpositiv genom hela värdekedjan före 2040 och att fortsätta arbetet med att skapa bättre arbetsvillkor för fabriksarbetare.

Lena Endre (Sverige):

Lena Endre är en av Sveriges mest populära och framgångsrika skådespelerskor. I år fick hon det hedersamma uppdraget att läsa Lord Alfred Tennysons dikt ”Nyårsklockan” på Skansen på nyårsafton 2019. Dessutom är hon Greenpeace-ambassadör som bland annat har lett en kampanj för att skydda Antarktis.

Möt de unga keynote-lyssnarna

Vad är det som egentligen händer i klimatförhandlingarna? Håller våra ledare på att rädda vår planet i detta nu? Har de äntligen tagit till sig och förstått budskapet från de världsomfattande skolstrejkerna? Eller står vår byråkrati, brist på ledarskap, brist på ambition och dåliga ursäkter i vägen för att initiera globala initiativ som kan hejda klimatkrisen och skapa en hållbar framtid? Vi bjuder in dig för att träffa fem ungdomsaktivister som följer förhandlingarna dygnet runt och ger oss sin uppriktiga bedömning.

Nordiska ministerrådet

LIVE från 13.15:

LIVE från 17.00: