Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Dansk.

Nordisk Ministerråd opruster information om Grønland

27.05.15 | Nyhet
Grönland
Fotograf
Mats Holmström/norden.org
Hallo Norden, Nordisk Ministerråds informationstjeneste, åbner i år et nyt kontor i Nuuk, Grønland. Hermed er informationstjenesten til stede i hele Norden og understøtter således mobilitet mellem alle de nordiske lande.

”Grønland er den sidste brik i puslespillet i forhold til at tilbyde en helnordisk informationstjeneste. Vi hilser det nye kontor velkomment og ser det som en positiv udvikling for at skabe bedre mulighed for mobilitet i hele Norden”, siger Dagfinn Høybråten, generalsekretær i Nordisk Ministerråd.

Aktiv indsats fra Grønland

Hallo Norden informerer om at flytte, arbejde og studere i Norden, bl.a. om jobsøgning, uddannelsesmuligheder, sygeforsikring, skat, skolesystemer og toldregler. Hallo Norden har siden 1998 været aktiv i alle de nordiske lande og åbnede i hhv. 2011 og 2012 også kontorer på Åland og Færøerne - og nu også i Grønland. ”Grønland er gået aktivt ind i sagen, da man fra Grønlands side ønsker at tiltrække arbejdskraft fra hele Norden. I Danmark kender man mere til Grønland end i de andre nordiske lande, og med det nye informationskontor vil det blive lettere for folk fra Finland eller Sverige at finde information om fx arbejdsmuligheder, regler og uddannelsesforhold i Grønland – også hvis man skal have familien med”, siger Marita Hoydal, seniorrådgiver hos Nordisk Ministerråd.

Som enkeltperson kan det være svært at sætte sig ind i alle de love og regler, som er på området. En informationstjeneste, som kan skabe overblik og hjælpe en på vej, er et stort skridt frem”.

Lettere at flytte til Grønland

Selv om det er let at flytte mellem de nordiske lande er der mange ting, som er vigtige at forberede sig på. Det kan være spørgsmål om skat, sygeforsikring, pension, skolevalg til børnene, muligheder for at medbringe bil etc. Med den nye informationstjeneste vil det forhåbentligt blive lettere at flytte til Grønland, siger Mats Bjerde, leder for NAPA, Nordens institut i Grønland, som kommer til at huse den nye informationstjeneste. ”Jeg er selv flyttet fra Sverige til Grønland, og jeg kunne godt have brugt en informationstjeneste i den forbindelse. Som enkeltperson kan det være svært at sætte sig ind i alle de love og regler, som er på området. En informationstjeneste, som kan skabe overblik og hjælpe en på vej, er et stort skridt frem”.

Netsiderne om Grønland forventes at være klar i september og vil ligge på www.norden.org. 

Hallo Norden er Nordisk Ministerråds informationstjeneste, hvis formål er at understøtte privatpersoners mobilitet i Norden. Hallo Nordens netsider findes på Nordisk Ministerråd og Nordisk Råds netsted www.norden.org/info-norden