Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Svensk.

Nordiska rådets miljöpris 2022: Träffa de nominerade vid Nordisk kulturkontakt

31.10.22 | Arrangement
Meet the nominees Nordic Council Environment Prize 2022
Fotograf
norden.org
Hur kan vi implementera helhetsmässiga lösningar på biodiversitets- och klimatkrisen och samtidigt skapa socialt, kulturellt och ekonomiskt värde?

Informasjon

Dato
31.10.2022
Tid
16:00 - 17:30
Sted

Nordic Culture Point
Kaisaniemenkatu 9
00171 Helsinki
Finland

Temat för Nordiska rådets miljöpris 2022 är ”Naturbaserade lösningar – ett mångsidigt svar på samhällets stora utmaningar.” Med årets tema vill priset uppmärksamma att natur och naturförvaltning spelar en central roll i att lösa biodiversitets- och klimatkrisen. De är alltså en viktig allierad i klimatkampen. Dessutom önskar vi sätta fokus på att naturbaserade lösningar inte enbart förstärker miljön och den biologiska mångfalden, utan kan även planläggas så att det skapas socialt, kulturellt och ekonomiskt värde.

Sex framstående initiativ från olika håll i Norden har nominerats till årets pris. Marianne Sundholm, journalist vid Svenska Yle, leder diskussionen med de nominerade. Vi får möjlighet att höra mer om deras arbete och hur de var och en på sitt sätt utvecklar mångsidiga lösningar som inte bara tar sig an klimat- och biodiversitetskrisen, utan även skapar olika former av sidofördelar. Deras exempel visar oss hur lösningar som sätter naturen i centrum kan förbättra mänskligt välmående genom att ge invånarna rekreation och utbildning, renare och mer hälsosamma omgivningar, bättre stadsmiljö och ökad motståndskraft mot klimatrisker.

Vi får även ta del av ny kunskap och nya insikter om kopplingarna mellan mänsklig hälsa och närhet till naturen som presenteras av Aki Sinkkonen, forskare och ledare av forskningsgruppen om naturbaserade lösningar vid Helsingfors universitet. 

De nominerade:

  • Sund Vejle Fjord (DK)
  • Vårdföreningen för strömvatten Virho (FI)
  • Louise Lynge (GR)
  • Votlendissjóður - The Icelandic Wetland Fund (IS)
  • Kristianstads Vattenrike (SE)
  • Mariehamns stad för Nabbens våtmark (AX)

Streaming