Carl Bildt (Replik)

Upplýsingar

Speech type
Andsvar
Speech number
147
Person
Speaker role
Sveriges utrikesminister
Date

Fru president! Tack för frågan! Jag kan försäkra att de arktiska frågorna står mycket högt på vår dagordning. Det gäller alldeles oavsett om det är Nordiska rådet och vårt informella samarbete eller det mycket intensiva samarbete vi har inom ramen för Arktiska rådet. Där är vi ju alla medlemmar, och vi är alla mycket aktiva medlemmar när det gäller att engagera de andra länderna. Det är Ryssland, USA och Kanada.

Vi går nu under svenskt ordförandeskap mot avslutningen av en längre period med en nordisk ledning i Arktiska rådet. Det har varit Norge, Danmark och Sverige. Vi kommer i maj nästa år att lämna över först till Kanada och sedan till USA.

Vi välkomnar Nordiska rådets engagemang. De rapporter vi får om isens förändring och ett allt öppnare hav har stor betydelse för att globalt få uppmärksamhet både på Arktisproblematiken och på den vidare globala klimatproblematiken. Vi ska förvisso utnyttja detta.

Jag vill också understryka betydelsen av det arbete som vi bedriver för att få olika typer av bindande avtal mellan Arktiska rådets medlemsstater. Vi har ett angående räddningsverksamhet som vi nu håller på att operationalisera, och vi har avslutat förhandlingarna om ett avtal för att förebygga miljöutsläpp i samband med framför allt oljeverksamhet som jag hoppas att vi kommer att kunna underteckna vid mötet i Kiruna i maj nästa år.