Høgni Hoydal (Hovedindlæg)

Upplýsingar

Gerð
Framsöguræða
Ræðunúmer
221
Notandi
Speaker role
Kultur- og Uddannelsesudvalgets talsperson
Dagsetning

Hr. præsident. Mumi, Pippi, Emil fra Lønneberg, Jón Oddur og Jón Bjarni, Karius og Baktus, Politmester Bastian, Rasmus Klump, Alfons Åberg. Ja, mængden af børne- og ungdomslitteratur i Norden af høj kvalitet er en uvurderlig skat, som har haft stor betydning for hele skabelsen af vores unges univers, for identitetsskabelse og sprogforståelse og i det hele taget for kunst og kultur i Norden.

Kultur- og Uddannelsesudvalget har grundigt behandlet kulturministrenes forslag til et løft på området for børne- og ungdomslitteratur og har skrevet en betænkning om sagen. Vi kan sige, at vi fuldt ud støtter op om kulturministrenes tiltag, både med hensyn til løftet til børnelitteraturen som helhed og med hensyn til tiltaget for at øge læselysten i forbindelse med biblioteksugen og med hensyn til en forfatterskole og en stipendiatordning for nye og lovende forfattere samt indstiftelsen af en ny pris, nemlig børne- og ungdomslitteraturprisen.

Kultur- og Uddannelsesudvalget har lagt vægt på, at den nye pris ikke skal træde i stedet for litteraturprisen, hvilket måske kunne gå ud over den eksisterende, vigtige litteraturpris, og at priserne ikke skal devaluere hinanden.

Udvalget har også lagt vægt på, at man skal have forberedt det godt, at man skal tænke tingene sammen med H.C. Andersen-prisen, prisen i forbindelse med Nordisk Biblioteksuge, Vestnordisk Børnelitteraturpris og så videre, og har haft flere møder med kulturministrene. I vores betænkning om sagen har vi skrevet, at man anbefaler, at den nye pris indstiftes fra 2014, men på et møde med kulturministrene, som har presset på i den sag – og det er vi glade for – blev der enighed om, at man allerede fra 2013 kan indstifte denne pris, så det bliver en slags pilotprojekt. Rent formelt skal vi nok udfærdige et nyt forslag, som præsidiet skal behandle, for at få det hele formelt på plads, men det vil Kultur- og Uddannelsesudvalget helt klart støtte, at vi gør allerede i 2013.

Får man dette på plads, og er pengene på plads, betyder det så, at man allerede i 2013 til sessionen i Oslo vil kunne uddele alle priserne i et tiltag, som måske vises på norsk tv, og det vil være et stort løft for hele prisceremonien.

Jeg vil i den forbindelse også nævne, at Olemic Thommessen i Kultur- og Uddannelsesudvalget har gjort et stort stykke arbejde i denne sammenhæng for at skabe en nordisk offentlighed, skabe større opmærksomhed om priserne og også større opmærksomhed om de nominerede, så alle nominerede kommer frem og dermed skaber større interesse for børne- og ungdomslitteratur.

Vi ønsker kulturministrene alt det bedste med arbejdet og takker for samarbejdet, og vi håber, at det kommer i gang i 2013.