Lars Løkke Rasmussen (Svar på replik)

Upplýsingar

Speech type
Svar við athugasemd
Speech number
10
Speaker role
Danmarks statsminister
Date

Jeg tror faktisk gerne, at jeg vil være lidt påholdende med at sidde med et bedrevidende udgangspunkt og give gode råd. Jeg tror, at vi skal give gode råd til hinanden, og det er i hvert fald sådan, jeg selv har tilrettelagt min egen politik i Danmark.

Vi har f.eks. i min regering indført et boligjobfradrag, som er inspireret af det ROT-og-RUT-fradrag, man har i Sverige. Vi er, inspireret af Norge, i gang med at lave en udflytning af statslige arbejdspladser, som jeg er enig i ikke i sig selv genererer arbejdspladser, men som skaber mere lige muligheder mellem de forskellige egne i Danmark. Vi har for få år siden lavet en stor skolereform, som bl.a. har været inspireret af tal, hvor vi kunne se, at Finland lå væsentlig bedre til i de forskellige internationale rankinglister, end vi har gjort i Danmark.

Så jeg betragter ikke mit land som på nogen måder førende i alle discipliner. Jeg tror sådan set snarere, at det, der kan inspirere, er, at de nordiske lande hver især har udviklet nogle spidskompetencer, som, fordi vi har et grundlæggende værdifællesskab, også er mulige at oversætte, altså er lettere at integrere i vores egen lovgivning, end hvis man henter eksempler ude i den store verden.

Når det er sagt, tror jeg jo grundlæggende, at konkurrencedygtighed og jobskabelse handler om netop at være konkurrencedygtig i et mix mellem omkostningsniveau og kompetencer. Det er der jo ikke nogen enkel opskrift på, men det handler om at satse på forskning og uddannelse, ikke kun i omfang, men også i kvalitet, og at sørge for at have et skattesystem, der gør, at man fremstår internationalt konkurrencedygtig. Og det er i det lys, at min egen regering for nærværende forsøger at holde det offentlige forbrug i ro, sådan at den vækst, der er i økonomien oven på krisen, så vidt det nu er muligt, kan allokeres til egentlig velstandsstigning i form af private arbejdspladser.