Steingrímur J. Sigfússon (Indlæg)

Upplýsingar

Speech type
Erindi
Speech number
77
Speaker role
Venstresocialistiske Grønne Gruppes talsperson
Date

Jeg takker den finske statsminister for præsentationen af Finlands formandskabsprogram. Vi fra Den Venstresocialistiske Grønne Gruppe ønsker et dybere og forstærket nordisk samarbejde. Vi sætter os derfor helt imod de nedskæringer og besparelser, man har kørt med de sidste par år. Og jeg vil opmuntre Finland til i sit formandskabsår at kæmpe for, at nedskæringerne slutter.

Det er ikke sådan, at der er mangel på vigtige sager, som må behandles. Vi kan nævne klimaspørgsmål og arktiske spørgsmål, helsesektoren og det dybe samarbejde om helse, hvor vi har Könbergrapporten, udenrigs- og sikkerhedsspørgsmål, som er stadig mere på vores dagsorden, og flygtningekrisen. Og så ønsker vi også, og det ser ud, som om der er stor enighed om det, at det partipolitiske samarbejde bør styrkes og gøres dybere inden for rammerne af Nordisk Råd.

Det kan ikke være sådan, at vi kører år efter år med nedskæringer og altid siger, at nye projekter må prioriteres på bekostning af det eksisterende traditionelle nordiske samarbejde. Og der har vi altså bestemt, at det skal vi slutte med.

Men det bliver resultatet, hvis vi kører år efter år efter år med værre og værre økonomiske rammer. Det bliver det traditionelle kernesamarbejde, som betaler prisen, hvis vi altid prioriterer nye projekter på bekostning af det.

Det er mit ønske til det finske formandskab, at de tager en aktiv kamp for, at vi får rimelige økonomiske rammer for vort fortsatte samarbejde.