Peter Christensen (Hovedindlæg)

Upplýsingar

Speech type
Framsöguræða
Speech number
80
Speaker role
Danmarks Forsvarsminister og Minister for Nordisk samarbejde
Date

Præsident. Som Nordisk Råd blev orienteret om på sin session sidste år, er vi i Nordisk Ministerråd i fuld gang med at gennemføre reformpakken ”Nyt Norden”. Formålet med vores reformarbejde er at fremtidssikre samarbejdet mellem de nordiske regeringer.

Vi har fire overordnede mål for reformen: 1) Vi skal styrke samarbejdet på ministerniveau, få mere politisk indhold, og vi skal have et bedre nordisk budget. 2) Vi skal sikre et effektivt sekretariat, som initierer og følger op på politiske beslutninger. 3) Vi skal anvende de nordiske projekter langt mere målrettet, end det sker i dag. 4) Vi skal sikre en bedre styring af de nordiske institutioner.

Jeg er glad for at kunne konstatere, at vi er godt på vej til at nå disse mål. Implementeringen er i gang, og vi kan allerede se tegn på et nordisk samarbejde, som er mere politisk indholdstungt, og som i højere grad følger op på politiske problemstillinger. Som konkrete eksempler på det kan jeg nævne vores indsats over for russisksprogede medier i Baltikum, som jo forholder sig til en meget aktuel situation i nærområdet. Jeg kan også nævne, at vi på samarbejdsministrenes vegne lavede en fælles indsats til bekæmpelse af radikalisering og ekstremisme, som nu udmøntes i programmet ”Demokrati, inkludering og sikkerhed”. Det blev iværksat meget hurtigt efter terroranslaget i København tidligere i år.

Endvidere er vi i fuld gang med at følge op på den strategiske gennemlysning, som blev af sundhedssamarbejdet i 2014. Der er også iværksat en strategisk gennemlysning på arbejdslivsområdet ved den tidligere danske EU-kommissær og minister Poul Nielson. Og flere sektorer står i kø for at få den næste strategiske gennemlysning. Det er min forventning, at vi også fremover kan forvente at se et nordisk samarbejde, som griber nye problemstillinger og formulerer forslag til fælles nordiske løsninger.

Jeg vil også gerne fortælle, at vi på vores møde i samarbejdsministerkredsen i går påbegyndte en diskussion om videre reformmuligheder. Den diskussion vil fortsætte i det kommende år, samtidig med at vi bliver ved med at fokusere på implementeringen af Nyt Norden-reformen.

Ud over reformimplementeringen har vi i formandskabsåret sat fokus på en række andre vigtige problemstillinger. Grænsehindringer, som min færøske kollega vil gøre rede for senere i dag, er f.eks. fortsat højt prioriteret. Vi ønsker også at videreudvikle Norden som ledende region inden for grøn vækst. Det gør vi ved at fokusere på bæredygtighed inden for områder, hvor den nordiske styrkeposition allerede er synlig i dag, og hvor en fælles nordisk indsats kan skabe yderligere vækst og beskæftigelse.

De projekter, der er lanceret, fremmer blandt andet udvikling af innovative løsninger i forhold til attraktive og bæredygtige byer og bidrager til vækst i den blå bioøkonomi i Nordøstatlanten og i Arktis. Vi arbejder også for at etablere et stærkere samarbejde inden for udvalgte velfærdsområder. Vi udvikler en bedre pædagogisk praksis og undervisning, der sikrer, at børn og unge bliver så dygtige, de kan. Vi udvikler også Norden til en foregangsregion for innovative digitale løsninger til borgerne.

I 2014 vedtog samarbejdsministrene en strategi for international profilering og positionering af Norden. Vi kan konstatere, at interessen for Norden er meget stor. Vi skal blive skarpere på, hvad det er, Norden kan, som andre lande kan lade sig inspirere af. Internationale medier sætter igen og igen fokus på alt fra nordisk mad, bæredygtige byer og byggeri og nordiske dramaserier til de nordiske landes høje lykkeniveau. I budgetforslaget for 2016 er der afsat 10 mio. kr. til at arbejde med international profilering og positionering af Norden, men vi har allerede sat gang i arbejdet. I år fokuserer vi på et fremstød under titlen New Nordic Climate Solutions. I Bonn i juni fokuserede vi på finansiering af klimaprojekter samt bæredygtigt byggeri og byplanlægning. I The World Efficiency Forum fokuserer vi på bæredygtigt byggeri og netop energieffektivitet, og sidst, men ikke mindst, er vi til stede på COP 21 i Paris for at bidrage med ny viden for at kvalificere klimaforhandlingerne.

Formandskabet sætter også særligt fokus på turisme, kultur, fødevarer og den nordiske model for at bidrage til at sikre, at den nyudviklede brandingplatform bliver aktiveret. Under vores formandskab har vi også ønsket at bidrage til et nordisk samarbejde om klimaudfordringerne i Arktis. Vi udvikler en fælles nordisk arktisk maritim portal og digitale værktøjer, der understøtter sejladssikkerhed i arktiske farvande og kortlægger havbundens biodiversitet i fiskede områder i Grønland.

I løbet af vores formandskabsår er Nordisk Ministerråds kontor i Nordvesttyskland blevet registreret som udenlandsk agent. På baggrund heraf har samarbejdsministrene besluttet at indstille vores udadvendte aktiviteter fra kontorerne på ubestemt tid. Kontorerne skal stadig opretholdes, men de kan ikke stå for at gennemføre projekter, informationsindsatser m.v. Min svenske kollega vil fremlægge en separat redegørelse om Nordisk Ministerråds samarbejde med Rusland her i eftermiddag.

Så, hr. præsident, alt det er kun en del af de resultater, vi har opnået i løbet af 2015.