Christian Juhl (Hovedindlæg)

Upplýsingar

Speech type
Framsöguræða
Speech number
254
Speaker role
Venstresocilaistiske Grønne Gruppe
Date

Tak for den pæne præsentation. I Danmark har vi også arbejdet med au pair-ordningen, og det er selvfølgelig rigtigt, at det oprindelig er tænkt som kulturudveksling. Det fungerer også i nogle tilfælde godt og fornuftigt på den måde. Det, der er vigtigt, er, at vi beskytter au pair-pigerne, er det som regel, eller de au pair-personer, som er i landet. Vi sikrer dem en ordentlig bolig og eventuelt uddannelse; vi sikrer dem ved graviditet; vi sikrer dem, når de er uenige med deres arbejdsgiver. Det er vigtigt, at vi tager fat i de her problemer og løser dem, og det kunne være en rigtig, rigtig god idé at gøre det på nordisk niveau.

Jeg vil som supplement til det sige, at der i Danmark er fagforeninger, som har afsat ressourcer til at organisere au pair-personerne, så de har ret til at være i en faglig organisation og dermed få den faglige opbakning, hvis der er uenighed – hvis ikke de får deres penge, hvis de uberettiget bliver opkrævet gebyrer eller andet. Et af de store problemer er jo, hvis man bliver uenig med sin, skal vi kalde det værtsfamilie eller arbejdsgiver. Der kan det være meget, meget dyrt at skifte, hvis man skal hjem med en flyver og så af sted igen, før man kan finde et nyt sted at være.

Derfor er det vigtigt, at vi arbejder systematisk med at give dem reelle faglige rettigheder, sådan at den del af det, der har med arbejde at gøre, også bliver sammenlignet med arbejde fagretsligt osv.

Vi anbefaler, at vi arbejder videre med de her problemstillinger, og at vi prøver at finde nogle gode fælles løsninger. Tak.