Tine Sundtoft (Svar på spørgsmål)

Upplýsingar

Speech type
Svar við fyrirspurn
Speech number
126
Person
Speaker role
Klima- og Miljøminister, Norge
Date

Norden er ganske riktig en foregangsregion på avfallsområdet. Blant annet går svært lite avfall i de nordiske landene til deponi, noe som legger til rette for at ressursene i avfallet kan utnyttes. Det er på flere områder et godt utviklet nordisk marked for avfall. Et felles avfallsmarked gir fleksibilitet for kommunene, som kan velge hvor og hvordan de skal behandle avfallet.

Det er riktig at avfall transporteres over store avstander. Imidlertid kan også kravet om f.eks. nasjonal behandling føre til mye transport og økte kostnader for kommunene og forbrukerne.

Den nordiske avfallsgruppen har vært tidlig ute med å ta opp en rekke problemstillinger på avfallsområdet, ikke minst hvordan man kan øke ressursutnyttelsen i avfallet. Avfallsgruppen har f.eks. utarbeidet grundig veiledning for hvordan man kan øke utsortering av plastavfall. Den problemstillingen som tas opp her om transport av avfall for behandling, er en viktig problemstilling. Derfor ba jeg selv Miljødirektoratet i Norge vurdere om dagens praksis er egnet til å nå målene i miljøpolitikken. De fant ikke at det nå er grunnlag for å endre praksis utfra miljøhensyn, men vi vet at det skjer stadig utvikling i avfallspolitikken. Derfor vil vi be den nordiske avfallsgruppen vurdere nærmere om en slik utredning kan gi informasjon som er nyttig for utforming av avfallspolitikken, og derfor bør gjennomføres.