Jorodd Asphjell (Hovedindlæg)

Upplýsingar

Speech type
Framsöguræða
Speech number
314
Speaker role
Socialdemokratiske Gruppes talsperson
Date

Valgerdur la fram dette på en meget god måte på vegne av kultur- og utdanningskomiteen. Jeg vil gi noen inntrykk fra den sosialdemokratiske gruppen.

Ettersom vi er på Island og i Reykjavik, tenker jeg på Vigdis Finnbogadottir som fikk etablert verdens språksenter ved universitetet. Det å få etablert en Nordens kulturelle skolesekk handler om hvordan vi skal formidle de nordiske språkene til barn og ungdommer som bor i alle nordiske land.

I Sverige har de noe som heter skapende skole, i Norge har vi den norske kulturelle skolesekken. Det handler om hvordan vi formidler litteratur – barne- og ungdomslitteratur og voksenlitteratur – film, musikk osv. Jeg tenker på prisgallaen vi var på i går og på alle de nominerte som var der, alt det de har skapt i sine ulike land, i sine ulike miljø, med sine tanker knyttet til film, musikk, språk og miljø. Tenk om vi på en god måte kunne knytte dette sammen i en Nordens kulturelle skolesekk, og at barn og ungdom i hele Norden kan få enda bedre kunnskap om de nordiske prisene, men ikke minst få bedre kunnskap om nordisk produksjon av litteratur, film, musikk og miljøprosjekter og på den måten kunne styrke språket, styrke samholdet og styrke kulturen mellom landene. Det ville vært en god styrke for det nordiske samarbeidet i årene framover.

Jeg håper at forslaget får bred og god støtte i morgen.