Lennart Axelsson (Hovedindlæg)

Upplýsingar

Speech type
Framsöguræða
Speech number
382
Speaker role
Socialdemokratiske Gruppe talsperson
Date

Herr ordförande! Så här i de allra sista skälvande sekunderna ska jag ta upp en fråga som kanske vid första påseendet kan verka liten, men när man sätter sig in i den ser man att den är betydligt större än man kan tro. Om vi tittar på Sverige ser vi att det varje dag dör fyra personer till följd av fallolyckor. Gör vi jämförelsen med hela Norden kanske det handlar om tio stycken.

I Sverige dör fler på grund av fallolyckor än vad det dör i trafiken. Vi bygger motorvägar, mitträcken och allt möjligt för att minska antalet olyckor i trafiken, men vi gör inte speciellt mycket för att uppmärksamma och göra något åt den andra problematiken. Det hänger naturligtvis ihop med att vi blir allt äldre. Man brukar säga att de som föds i dag kan med ganska stor sannolikhet få uppleva sin hundraårsdag. Det är framför allt kvinnor som blir äldre än män. Så har det alltid varit, även om de börjar ta in på oss så att säga åt fel håll.

Vi i den socialdemokratiska gruppen menar att det här är en fråga som vi bör uppmärksamma. Det är också en fråga som pensionärsorganisationerna i samtliga nordiska länder uppmärksammar och driver. Vi talade om civilsamhällets möjligheter att kunna påverka vår agenda, och det här är ett ypperligt exempel på att man faktiskt har kunnat spela in en problematik som vi anser att man behöver göra någonting åt.

Med det hoppas jag att jag kan få möjlighet att vara med och hantera dessa frågor i välfärdsutskottet framöver.