Jan Lindholm (Indlæg)

Upplýsingar

Speech type
Erindi
Speech number
406
Person
Speaker role
Kontrolkomitéens talsperson
Date

Herr president! Det har fallit på min lott att kort redovisa och kommentera den rapport som kontrollkommittén har tagit fram med anledning av revisionsrapporterna, bland annat. I kontrollkommitténs betänkande redovisar vi hur vi har bedrivit vårt arbete. Vi redovisar också de slutsatser som vi tycker att vi kan dra med anledning av det.

När det gäller den ekonomiska redovisningen ger den en rättvisande bild över intäkter och kostnader, över tillgångar och skulder och så vidare. Det finns inga allvarliga problem att anmärka på när det gäller den delen av kontrollarbetet.

Däremot finns det en del brister när det gäller rutiner och så vidare som vi har hittat. Det gäller i första hand administrativa rutiner och sådant. Vi förväntar oss från kontrollkommitténs sida att detta kommer att hanteras på ett bra sätt av dem som berörs.

Vi har också gjort en hel del besök för att få bättre underlag för våra synpunkter. Under det här året har vi tittat på samordningseffekter i en del institutioner. Vi har tittat på sommaruniversitet och den verksamheten. Den som vill fördjupa sig kan titta i rapporten.

Varje år bjuder kontrollkommittén in alla organ i det nordiska samarbetets att komma med synpunkter på vad vi kan diskutera och kontrollera. För det år som nu kommer har vi hittills bestämt oss för två punkter. Det gäller dels nedläggningen av ministerrådet 2005, som vi tycker är intressant att titta på, dels budgetneddragningar som har varit de senaste åren.

Vi har också ansvar för en av rekommendationerna. Det gäller åttaårsregeln i Nordiska rådet. Där har ministerrådet sagt nej till rådets förslag, men vi föreslår sessionen här att upprätthålla två av synpunkterna. Den ena gäller personal som är hemma med barn, och den andra gäller vissa specialistfunktioner.