Britt Lundberg (Indlæg)

Upplýsingar

Speech type
Erindi
Speech number
72
Speaker role
Midtergruppen
Date

Värderade herr president! Jag vill tacka statsminister Erna Solberg för ett intressant ordförandeprogram i Nordiska ministerrådet 2017. Programmets fokusområden är högaktuella, och det känns bra att ännu en gång få bekräftat flera gemensamma politiska prioriteringar som ministerrådet och Nordiska rådet har. Det är en styrka för det nordiska samarbetet. Här kan det nämnas det internationella samarbetet, klimat- och miljöfrågorna, flykting- och integration- och hälsosamarbetet.

Den gröna omställningen är mycket viktig för Norden, och för att lyckas i den nya globala och gröna ekonomin. Här har Norden goda förutsättningar och kan faktiskt visa vägen vad gäller att anpassa sig och hitta nya lösningar som ökar konkurrenskraften men också angående att främja regionalt klimat- och miljösamarbete efter Parisavtalet. De internationella frågorna blir allt mer påträngande och aktuella. Det har vi sett de senaste åren angående säkerhetssituationen i Europa och i samband med flyktingar. Vi måste därför fortsätta diskutera hur Norden kan bidra till positiva lösningar på europeisk nivå men också i världen. Därför var den debatt som föregick just tidigare i dag om hur Norden kan följa upp FN:s hållbarhetsmål så viktig. Det är ett redskap vi kan använda.

Herr president! Jag vill på Nordiska rådets vägnar lyckönska Norge och Nordiska ministerrådet med ordförandeskapsprogrammet för 2017. Jag kan också mycket glatt notera att det har funnits ett gott samarbete mellan den nuvarande finländska ministerrådsordföranden och den kommande. Det ger en värdefull kontinuitet. Jag gläds också åt att många av de områden som ministerrådet nu kommer att prioritera också sammanfaller med det finländska ordförandeskapsprogrammet som vi kommer att presentera på torsdag. Vi ser fram emot den fortsatta dialogen och det goda samarbetet med Nordiska ministerrådet under året.