Paavo Arhinmäki (Indlæg)

Upplýsingar

Speech type
Erindi
Speech number
73
Speaker role
Den Venstresocialistiske Grønne Gruppe
Date

Arvoisa presidentti, arvoisa pääministeri Solberg, joka juuri poistui salista sillä hetkellä, kun aloimme keskustella Norjan ohjelmasta! Kommenttini olivat osoitettuja Norjan ohjelmalle, mutta ehkä ne välittyvät siitä huolimatta pääministerinkin suuntaan, vaikka hän poistui keskustelun alkutaipaleella.

Teemat ”ympäristö, kestävä kehitys, panostaminen vihreään teknologiaan”, jotka nostettiin esille Norjan ministerineuvoston puheenjohtajuuskaudelle, ovat äärimmäisen tärkeitä ja hyviä, samoin se teema, että Pohjoismaiden pitää olla vahva toimija niin Euroopassa kuin maailmanlaajuisesti.

Tänään keskusteluissa ja myös pääministeri Solbergin esittelyssä ovat nousseet turvallisuuskysymykset vahvasti esille. Sen sijaan se, mikä ei noussut esille, on kuitenkin kysymys, mikä on Pohjoismaissa suurin turvallisuusuhka. Se ei ole Itämeren epävakaa tilanne, jännityksen kasvaminen. Se ei ole maahanmuutto tai sotilaallinen kriisi. Suurin uhka Pohjoismaissa on nuorten syrjäyttäminen yhteiskunnasta, työttömyys, huono-osaisuus, ja näiden teemojen olisin toivonut nousevan myös Norjan ministerineuvoston puheenjohtajuusohjelmassa vahvemmin esille.

Erityisen oleellista sen kannalta, että nuoria ei syrjäytetä yhteiskunnasta ja sitä kautta ajautumasta myöhemmin työelämästä pitkäaikaistyöttömyyteen, on koulutuksesta huolehtiminen – huolehtiminen siitä, että jokainen nuori saa tutkinnon.

Me olemme keskustelleet hyvin paljon toisen asteen oppilaitoksissa – lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa – olevasta syrjäytymisestä, koulupudokkuudesta ja opintojen keskeytymisestä. Jos johonkin Pohjoismaita ja pohjoismaista yhteistyötä tarvitaan, se on se, että meillä on hyviä käytänteitä, hyvää yhteistyötä ja yhteisiä toimia sen puolesta, että koulutusjärjestelmämme toimivat kaikissa maissa niin, että yksikään nuori ei putoa koulutusjärjestelmän ulkopuolelle.

Kun ensi vuonna Norja johtaa ministerineuvostoa, niin toivoisin, siitä huolimatta että esittelypuheenvuorossa ei noussut niin vahvasti esille tämä sosiaalinen puoli, panostuksia koulutukseen, panostuksia siihen, että ihmiset pääsevät työelämään kiinni, ja panostuksia siihen, että sosiaalisesti kestävät Pohjoismaat ovat jatkossakin se, josta voimme olla ylpeitä.

Skandinavisk oversettelse:

Ärade president, ärade statsminister Solberg, som lämnade salen precis då vi började diskutera Norges program! Mina kommentarer var avsedda för Norges program, men kanske de trots det också når statsministern, även om hon avlägsnade sig i början av debatten. 
Temana ”miljö, hållbar utveckling, satsning på grön teknik”, som lyftes fram inför Norges ordförandeskap i ministerrådet, är ytterst viktiga och bra, liksom också temat att Norden bör vara en stark aktör både i Europa och globalt. 
Säkerhetsfrågorna har fått stor uppmärksamhet i debatterna i dag och också i statsminister Solbergs presentation. Det som däremot inte har tagits upp är frågan om det största säkerhetshotet i Norden. Det är inte det instabila läget kring Östersjön och den ökade spänningen. Det är inte invandringen eller en militär kris. Det största hotet i de nordiska länderna är att ungdomar blir utslagna, arbetslösa och missgynnade, och jag hade hoppats att dessa teman hade getts en mer framträdande roll i Norges ordförandeskapsprogram i ministerrådet. 
Om vi vill motverka att ungdomar slås ut ur samhället och senare ur arbetslivet och blir långtidsarbetslösa, är det speciellt viktigt att värna om utbildningen, att se till att alla ungdomar får en examen. 
Vi har talat mycket om utslagning i gymnasie- och yrkesutbildningen, om skolavhopp och avbrutna studier. Om det är något som Norden och det nordiska samarbetet behövs till så är det god praxis, gott samarbete och gemensamma åtgärder för fungerande utbildningssystem i alla länder, så att inga ungdomar slås ut ur utbildningssystemet.
Då Norge nästa år övertar ordförandeskapet i ministerrådet hoppas jag, trots att den sociala aspekten inte fick en så stor roll i presentationsanförandet, att man satsar på utbildning, på att människor kommer in i arbetslivet och på att socialt hållbara nordiska länder är något vi också framöver kan vara stolta över.