Rigmor Andersen Eide (Replik)

Upplýsingar

Speech type
Andsvar
Speech number
111
Speaker role
Midtergruppen
Date

Mittengruppen mener Vest-Sahara selv må få bestemme sin framtid: selvstendighet eller ikke – på samme måte som de andre tidligere afrikanske koloniene har kunnet gjøre det.

Vest-Sahara har ikke blitt hørt, men har blitt en brikke i et maktspill. Frankrike sitter stille og ser på Marokkos annektering av Vest-Sahara. Derfor må Norden tale med én stemme spesielt overfor Frankrike, som i dette spørsmålet kan ha en avgjørende betydning som Marokkos nærmeste allierte.

Forslagsstillerne nevner også at det er viktig å hindre at nordiske foretak spiller på lag med Marokko i Vest-Sahara. Dette kan by på problemer. Vest-Sahara er rik på naturressurser, bl.a. fiske utenfor kysten, fosfat og flere mineraler på land og muligheter for olje- og gassfunn. Vest-Saharas sikkerhetssituasjon virker faktisk inn på kunstgjødselprisene og, i forlengelsen av det, også inn på den globale matsikkerheten. Derfor angår Vest-Saharas situasjon oss alle i aller høyeste grad, og denne situasjonene må håndteres med varsomhet for å unngå aggresjon og åpen konflikt.