Phia Andersson (Indlæg)

Upplýsingar

Speech type
Erindi
Speech number
474
Speaker role
Den Socialdemokratiske Gruppe, (reservant 1)
Date

Herr president! En del av presidiet, de konservativa och socialdemokrater, reserverar sig mot förslaget i betänkandet till förmån för reservation 1. Anledningen är de tre att-satser som finns i förslaget.

Den första lyder: att ta fram en strategi för hur de nordiska länderna tillsammans kan hantera flyktingsituationen. Jag vill påminna ledamöterna om att statsministrarna faktiskt beslutade om att anta en justering i budgeten för 2017 för att möjliggöra en mer proaktiv roll i integrationsarbetet. Vi har också under den här sessionen haft förmånen att höra om ministrarnas samarbetsprogram för flyktingar och invandrare – som vi dessutom har ställt oss bakom. Alltså är den första att-satsen redan uppfylld.

Den tredje att-satsen lyder: att så långt som möjligt undvika beslut som äventyrar nordisk samverkan. Detta finns redan reglerat i Helsingforsavtalets artikel 1, och är därmed också uppfyllt.

Däremot lyder att-sats nummer två så här: att samråda med alla de övriga nordiska regeringarna om eventuella planer på skärpning av regler som kan få negativa konsekvenser för det nordiska samarbetet. Precis som har sagts här handlar ju detta om passkontrollerna. Därför vill vi göra tillägget att Nordiska rådet rekommenderar de nordiska regeringarna att samråda med alla de övriga nordiska regeringarna om eventuella planer på skärpning av regler som kan få negativa konsekvenser för det nordiska samarbetet om passkontroll.

Med det yrkar jag bifall till reservation 1.