488. Britt Lundberg (Indlæg)

Upplýsingar

Speech type
Erindi
Speech number
488
Speaker role
Midtergruppen, kommende præsident for Nordisk Råd
Date

Bästa Nordiska rådets medlemmar, ärade gäster! Tack för förtroendet som ni visat genom att välja mig till Nordiska rådets president. Det är en ära att få fungera som president för rådet nästa år. Jag kommer personligen att göra mitt bästa med att leda det politiska arbetet, fungera som ordförande för presidiet, hålla goda kontakter till nationella parlament, närområden samt relevanta internationella organisationer.

Jag och vice president Juho Eerola kommer att göra vårt yttersta för att arbeta för Nordiska rådet samt representera rådet i olika sammanhang, både i Norden och internationellt. Tillsammans kommer vi att verka för ett ännu närmare samarbete med de åtta parlamenten.

Jag har glädjen att presentera nästa års ordförandeskapsprogram och de prioriteringar som ordförandelandet speciellt vill främja i det nordiska samarbetet under året. Yhdessä – Tillsammans är slogan för vårt program. Norden är ett av världens mest integrerade områden. Vi är bland de främsta på många områden och i många frågor. Finlands ordförandeskapsprogram för nästa år är ett målmedvetet program som kräver konkreta resultat. Det har varit en enhällig önskan av medlemmarna i den finska delegationen att skapa ett program, som sätter konkreta, realistiska och vardagliga mål som man kan uppnå i det nordiska samarbetet.

Det viktigaste syftet med programmet och dess konkreta åtgärder är att underlätta vardagen för de nordiska medborgarna och skapa konkret nytta för både personer och företag i Norden. Detta är orsaken till varför vi parlamentariker gör detta viktiga arbete i Nordiska rådet.

Jag vill härmed kort berätta om programmets huvudteman och viktigaste innehåll. Det är tre huvudteman för Finlands ordförandeskapsprogram, de är Det bildade Norden, Den rena energins Norden och Det nätverkande Norden.

Kära vänner, först några ord om Det bildade Norden. En av nordens viktigaste styrkor är människorna och deras kunnande. Därför vill Finland lyfta fram nordiskt kunnande och utbildning samt folkbildning och kultur. Det bildade Norden betyder att man stöder rörligheten i Norden genom att undanröja gränshinder som finns på utbildningsområdet och genom att uppmuntra särskilt unga att delta i nordiska utbildnings- och kulturutbyten. Vi vill speciellt fokusera på barn och ungdomar som har det svårt eller är i en sårbar situation i våra samhällen. Hur kan vi alltså genom inlärning och utbildning förhindra marginalisering och hur kan vi främja integration i vårt samhälle?

Det andra viktiga temat är Den rena energins Norden som innebär främjandet av de nordiska energimarknaderna och bioenergi, samt samnordisk uppföljning av COP21-beslutet i Paris. Vi i de nordiska länderna går i spetsen för utvecklingen av energimarknaden, miljövänlighet samt användningen av förnybar energi. Men kan vi inte samarbeta ännu mera i dessa frågor och tillsamman lyfta fram synpunkter på hur till exempel den europeiska elmarknaden ska utvecklas? Europa har mycket att lära sig av Norden. Förutom att vi ännu kan förstärka den nordiska elmarknaden behöver vi också tätare överföringsförbindelser inom Norden samt mellan Norden och de baltiska länderna.

Vad gäller uppföljningen av klimatavtalet i Paris är det viktigt att de nordiska länderna tillsammans ska vara ambitiösa fortsättningsvis vad gäller utsläppsmålen. Tillsammans på internationella arenor ska man föra fram de nordiska ländernas engagemang för genomförandet av målen. Det finns goda erfarenheterna från de nordiska ländernas gemensamma agerande på klimatmötena, bland annat via den samnordiska paviljongen ”Nordic Climate Solutions” och detta borde fortsätta.

Den tredje prioriterade i Finlands ordförandeskapsprogram är Det nätverkande Norden som fäster uppmärksamhet vid arktiska frågor, mobilitet och dess hinder i Norden. Genom att förbättra trafiknätet och infrastrukturen i de nordligaste områdena i Norden, kan man skapa ny tillväxtpotential, förbättra turismens förutsättningar och höja försörjningsberedskapen i dessa områden. Här önskar man en dialog med de nordiska ministrar som är ansvariga för trafik- och infrastrukturfrågor för att diskutera den potential som finns i att förbättra transportinfrastrukturen i de nordliga områdena.  

Vi ser stora möjligheter i att Finland nästa år fungerar som ordförande i både nordiska och arktiska området. Alla de nordiska länderna är arktiska länder och medlemmar i Arktiska rådet. I alla länder kan det också märkas ett stigande intresse för arktiska frågor. Finland hoppas på en diskussion om mervärdet av det nordiska samarbetet i arktiska frågor, bland annat om att öka informationsutbytet mellan Nordiska rådets parlamentariker och arktiska parlamentariker.  

I tillägg till dessa tre huvudteman finns två horisontella teman i ordförandeskapsprogrammet. Det första är undanröjandet av nordiska gränshinder. Gränshinder är och har alltid varit ett av de viktigaste nordiska samarbetsområdena. Gränshinderfrågorna har funnits på den nordiska agendan redan under en längre tid. I tillägg till att undanröja existerande gränshinder, bör man samtidigt jobba för att förhindra att nya gränshinder uppstår. Det är också ytterst viktigt att sprida information om gränshinderfrågor till såväl de nationella parlamenten som till ministerierna. De nordiska talmännen uppmärksammade nordiska gränshinder på sitt gemensamma möte denna vecka och där föreslogs att alla nordiska parlament samtidigt skulle ha plenumdiskussioner om gränshinder detta år.

Mobiliteten mellan de nordiska länderna är viktig och hör tätt samman med ekonomisk tillväxt och ökad sysselsättning. Finland vill under sitt ordförandeskap kraftigt lyfta fram gränshinder och deras undanröjande i politiskt fokus. Genom att avlägsna gränshinder främjar rådet arbetskraftens rörlighet och sysselsättning i Norden. Det finska ordförandeskapsprogrammet innehåller flera konkreta åtgärder som fokuserar på avlägsnandet av gränshinder. Man kommer också att noggrant följa de nordiska regeringarnas och ministerrådets åtgärder för att implementera de beslut som fattats om gränshinder.

Kära vänner! Yhdessä – Tillsammans är en slogan som passar oss väl. Det känns fint att som lagtingsledamot från Åland och medlem av både Finlands och Ålands delegationer arbeta för det finska ordförandeskapet. Temat för det finska ordförandeskapet i Nordiska rådet 2017 är Tillsammans. Samtidigt är det även temat för Finlands 100-års jubileum, som vi firar nästa år. Det är väldigt passande eftersom Finlands jubileumsår sammanfaller med ordförandeskapet i Nordiska rådet. Finland som en självständig stat, inklusive Åland, är tillsammans en självklar del av det nordiska samarbetet.

Finland vill under ordförandeskapet berätta för resten av Norden om Finlands historia. Vi vill också fira jubileumsåret tillsammans med vår nordiska familj. Samtidigt är det ett syfte med det finska ordförandeskapet att berätta för finländarna och ålänningarna om hur viktig den nordiska gemenskapen har varit och är ännu i dag.

Bästa rådsmedlemmar, bästa åhörare! Jag ska inte mer i detalj gå in på det finska ordförandeskapsprogrammet. Vi ser alla väldigt mycket fram emot att få börja jobba med implementeringen av det. Det finska ordförandeskapsprogrammet skiljer sig från tidigare års program eftersom dess åtgärder är ytterst konkreta. Likaså är tanken den att vi i rådets alla organ tillsammans deltar i förverkligandet av programmet för att uppnå största möjliga nytta för hela samhället. Vi vill underlätta vardagen för de nordiska medborgarna och skapa konkret nytta för alla i Norden.

Jag vill passa på och gratulerar det nuvarande ordförandelandet, Danmark, för årets ordförandeskap och för en lyckad session här i Folketinget. Jag har glädjen att ta över presidentens uppgifter efter Henrik Dam Kristensen. Därför vill jag personligen tacka honom för detta år.

Det är nu Finland som tar över stafettpinnen i Nordiska rådet och vi kommer att göra vårt yttersta för att sköta denna uppgift på bästa möjliga sätt. Det är en speciell glädje för oss att önska er välkomna till Finland för Nordiska rådets session nästa år. Tack så mycket.