Kai Mykkänen (Svar på spørgsmål)

Upplýsingar

Speech type
Svar við fyrirspurn
Speech number
131
Person
Speaker role
Utrikeshandels- och utvecklingsminister
Date

Suomen uudet panokset, joita teemme, ovat ne, että me kymmenkertaistamme aiempiin hallituskausiin verrattuna investointimuotoisen riskijakorahoituksen. Siitä suurin osa ohjautuu nimenomaan uusiutuvan energian, energiatehokkuuden ja myös vedenpuhdistuksen hankkeisiin, mutta pääasiassa ilmastorahoitukseen. Esimerkiksi kolme viikkoa sitten allekirjoitin Maailmanpankin IFC:n kanssa kahdenvälisen ilmastorahaston, jonka siis Suomi ja IFC yhdessä muodostavat, jossa pyritään noin 0,5 miljardin euron hankeputkeen ja jossa meidän ajatuksemme on se, että me tätä kautta autamme ja hieman tuuppaammekin Maailmanpankkia menemään nimenomaan köyhimpiin maihin ja hieman enemmän alkuvaiheen aidosti riskiä ottavaan hankerahoitukseen, jossa he ovat aikaisemmin olleet selvästi konservatiivisempia kuin esimerkiksi Suomen Finnfundin hankkeissa on oltu. Kuitenkin sillä saadaan nimenomaan sitä aitoa kehitysvaikutusta aikaiseksi, että tehdään rahoitusta niissä vaiheissa, kun muuta rahoitusta ei ole saatavissa.

Uskoisin, että nimenomaan kun puhutaan ilmastokysymyksestä, tällä sijoitusmuotoisella riskijakorahoituksella pystytään varsin tehokkaasti saamaan tuloksia aikaan. Silloin myös pääoma aikanaan palautuu ja pystytään sijoittamaan uudelleen. Kun puhutaan vaikka koulutuksesta tai humanitäärisestä avusta, silloin toki sijoitusmuotoinen apu ei ole se väline, jolla toimia, mutta ilmastorahoituksen osalta minulla on kyllä hyvä omatunto sen suhteen, että me pystymme tällä meidän voimakkaasti kasvavalla riskijakorahoituksen panoksellamme Suomena saamaan aiempaa enemmänkin aikaan.

Samalla on tietysti tärkeää osallistua myös monenkeskisiin ilmastorahastoihin, jotka ovat olemassa ja joiden kaikkien osalta Pohjoismaat yhdessä ovat merkittäviä panostajia. Uskon, että tässä asiassa Pohjoismaat kyllä näyttävät suuntaa ja omassa kokoluokassaan ovat priorisoineet ilmastorahoituksen. Yhdessä me olemme tässä kyllä itse asiassa maailmanlaajuisestikin tärkeä peluri sen lisäksi, että tietysti on tärkeää omissa yhteiskunnissa näyttää, miten siirrytään pois fossiilisista energiamuodoista.

 

Skandinavisk oversættelse

Finlands nya satsningar går ut på att vi tiofaldigar vår investeringsbaserade riskdelningsfinansiering jämfört med tidigare regeringar. En stor del av den styrs till förnybar energi, energieffektivitet och vattenreningsprojekt, men huvudsakligen till klimatfinansiering. Till exempel undertecknade jag för tre veckor sedan ett avtal med Världsbankens IFC om en bilateral klimatfond, som alltså Finland och IFC bildar tillsammans. Vi eftersträvar en rad projekt värda ca 0,5 miljarder euro och försöker den vägen hjälpa och litet puffa på Världsbanken att fokusera på de fattigaste länderna och en genuint risktagande projektfinansiering i inledningsfasen, där de tidigare har varit klart mer konservativa än till exempel finländska Finnfund. En sann utvecklingseffekt åstadkoms just genom att erbjuda finansiering i de skeden då ingen annan finansiering finns att få. Jag tror att vi genom denna finansiering med riskdelning kan nå resultat ganska effektivt i synnerhet när det gäller klimatfrågan. Då får man i sin tid också tillbaka sitt kapital och kan investera det igen. När det gäller utbildning eller humanitärt bistånd är investeringsbaserat bistånd inte det instrument som vi bör använda, men i fråga om klimatfinansieringen har jag gott samvete eftersom vi med denna kraftigt växande satsning på riskdelningsfinansiering i Finland kan åstadkomma mer än tidigare. Samtidigt är det naturligtvis viktigt att delta också i existerande multilaterala klimatfonder, där de nordiska länderna tillsammans är en betydande finansiär. Jag tror att de nordiska länderna här kan agera vägvisare och de har prioriterat klimatfinansieringen i sin egen storleksklass. Tillsammans är vi i själva verket en viktig aktör också i ett globalt perspektiv samtidigt som det naturligtvis är viktigt att i våra egna samhällen visa hur vi avvecklar vårt beroende av fossila energiformer