Bertel Haarder (Spørgsmål)

Upplýsingar

Speech type
Fyrirspurn
Speech number
132
Speaker role
Mittengruppen
Date

Tak, formand. Noget af det allervigtigste på bistandsområdet er hjælpen til kvinder til familieplanlægning. Det er kun 14 pct. af Nigerias kvinder, der har adgang til prævention. Det siger bare noget om fremtidens befolkningsudvikling.

Vi har en amerikansk præsident, som har skåret ned på lige præcis familieplanlægning og hjælp til kvinder. Og det er fint, at nordiske lande gradvist og hen ad vejen har kompenseret for dette. Jeg ville have ønsket, at de nordiske bistandsministre havde talt sammen kort efter den amerikanske nedskæring og havde annonceret for hele verden: Norden påtager sig helt den udgift eller i hvert fald størstedelen af den. Det havde været at udvise nordisk lederskab. Og hvis der er et område, hvor vi kan udvise nordisk lederskab, er det på bistandsområdet, hvor vi jo har et samarbejde i Verdensbankens bestyrelse – jeg har selv ved en lejlighed været bistandsminister og har repræsenteret alle de nordiske lande - og det vil sige, at vi har alle muligheder for at handle sammen.

Derfor vil jeg spørge, for det kan jo nås endnu: Var det ikke en idé med en fælles nordisk annoncering og derved indirekte protest imod Donald Trumps kvindefjendske politik?