Lena Asplund (Indlæg)

Upplýsingar

Speech type
Erindi
Speech number
154
Person
Speaker role
Udvalgets for Vækst og Udvikling i Nordens talsperson
Date

Herr ordförande! Nordenvänner! För några år sedan hade vi i Norden stora flyktingströmmar till oss. I spåren av det ser vi att det är viktigt att våra flyktinginvandrare och asylsökande när de får uppehållstillstånd sedan också får jobb. Det här är ett medlemsförslag som från början kom från Konservativa gruppen och som sedan omarbetades lite grann i utskottet för tillväxt och utveckling. Vi har tre att-satser där vi tycker att det är viktigt att man inleder ett informationsutbyte när det gäller hur länderna hanterar flyktingar och invandrare på arbetsmarknaden och diskuterar fram förslag på hur man kan använda varandras goda lösningar.

Vi tycker också att man kan överväga om det finns anledningar att skräddarsy regelverk och modeller för vissa grupper av arbetssökande, och då kan det också handla om andra svaga grupper på arbetsmarknaden. Vi vill även att man överväger att resurser ska avsättas för att möjliggöra forskning och analysarbete inom området när det gäller hur man får flyktingar att inträda på den nordiska arbetsmarknaden.

Det finns egentligen två saker som är viktiga för att inträda på arbetsmarknaden och för att bli integrerad: jobbet och språket. Vi ser i Sverige, där SCB har kommit med nya siffror, att det tar nio år i snitt för en flykting att komma i arbete. Detta är inte bra. Det finns ju andra viktiga aspekter med att komma i arbete för flyktingar. Dels är det ett hot mot vår välfärd om vi har alldeles för många människor som lever på bidrag, dels är jobbet otroligt viktigt för att man ska kunna ha en identitet för sig själv. Man ska känna att man är med och bidrar till någonting och att man är en del av samhället i något av våra nordiska länder.

Vi får heller aldrig glömma att flyktingarna inte är en homogen grupp. Det är en väldigt varierande utbildningsnivå hos dem som kommer till våra nordiska länder – från välutbildade människor, såväl läkare som tandläkare och sjuksköterskor, människor som vi behöver för att klara vår välfärd, till människor som inte ens kan läsa och skriva på sina egna språk. Det här gör att vi har stora utmaningar när det gäller att hantera hur flyktingarna ska kunna komma in. När vi ser det som händer i vårt samhälle med våld och radikaliseringar vet vi att mycket av detta utmynnar ur en frustration över att man inte känner sig sedd och inte har ett arbete.

Detta är ett viktigt medlemsförslag, och jag tror att vi har någonting som är viktigt som vi kan göra här på nordisk nivå tillsammans eftersom vi har relativt liknande förutsättningar på arbetsmarknaden. Därför yrkar jag bifall till utskottets förslag om flyktinginvandring och arbetsmarknadspolitik.