Þetta innihald er ekki til á því tungumáli sem þú hefur valið, því sýnum við innihaldið á Danish.

Caput

At ny islandsk kompositionsmusik er blevet udbredt så meget som tilfældet er, kan i høj grad tilskrives Caput. Da ensemblet blev dannet i 1987, var mulighederne for at få opført moderne musik i Island begrænsede, og det ønskede Caput at råde bod på.

I begyndelsen var Caput først og fremmest et ferieprojekt, da stort set alle dets ca. 20 medlemmer boede og studerede udenfor Island. I ferierne i Island mødtes medlemmerne af Caput så og indstuderede gradvist et større repertoire af primært ny islandsk musik, og efterhånden også anden ny musik.

Imidlertid betød den internationale spredning af medlemmerne også, at mangfoldige inspirationer blev taget med tilbage til Island, ligesom et internationalt netværk blev opbygget.

I løbet af få år havde Caput slået sit navn fast som et topprofessionelt ensemble, hvilket også har medført permanent støtte fra the Icelandic Ministry of Culture and from the City of Reykjavik. Anerkendelsen har også udmøntet sig i to tidligere nomineringer til Nordisk Råds Musikpris (1997 og 1999).

Caput har foretaget en del rejser til betydningsfulde festivaler i Europa USA, men da det er både dyrt og besværligt at transportere så stort et ensemble, er cd-indspilninger en meget væsentlig del af Caputs virke.

Ensemblet har medvirket på en lang række væsentlige udgivelser, hvor indspilningen af Haukur Tómassons Guðrúns Fjerde Sang i 1997 er en milepæl. For dette værk modtog Haukur Tómasson Nordisk Råds Musikpris 2004.

Ud over denne cd har Caput inspillet værker af bl.a. Jon Leifs, Snorri S. Birgisson, Hjálmar Ragnarsson, Atli Ingólfsson (Island), Sunleif Rasmussen (Færøerne), Lars Graugaard (Danmark) og Nikos Skalkottas (Grækenland).

Ensemblets tidlige år er beskrevet i en artikel i Nordic Sounds No. 1/1995.