Þetta innihald er ekki til á því tungumáli sem þú hefur valið, því sýnum við innihaldið á Swedish.

Dubbelbeskattningsavtal mellan Grönland och Sverige/Finland

Grönland har inte tillträtt det nordiska skatteavtalet. Det gör att det finns behov för bilaterala avtal för att tydliggöra rättsläget för den enskilde.

Upplýsingar

Raðtala
14-177
Málaflokkur
Skatt och finans
Staða
Afskrifað
Forgangsmál stjórnsýsluhindranaráðsins
Nei

Grönland har ingått skatteavtal med Danmark, Island och Norge, men i dagsläget har Grönland inget skatteavtal med varken Finland eller Sverige. Det medför en ökad osäkerhet gällande inkomstbeskattningen för personer som flyttar mellan länderna för t.ex. arbeta eller studera, och kan minska incitamenten att röra sig över gränserna för att arbeta, studera eller bosätta sig.

Finland har påpekat att Grönland enligt sin interna lagstiftning undanröjer dubbelbeskattning på inkomst som en person som bor i Grönland har fått från Sverige eller Finland, genom att avdra skatten som betalats i Sverige eller Finland på denna inkomst. 

Det har varit osäkert om skatten som en person som bor i Finland har betalat i Grönland kan avräknas från skatten som uppbärs på samma inkomst i Finland enligt den så kallade avräkningslagen, eftersom skatten inte har betalats till en "främmande stat".

Finansministeriet status oktober 2022: "Grönland tillhör den grupp av autonoma regioner vars ställning Finland iakttar i sin beskattning, även om det inte är fråga av självständiga stater. Följaktligen idag kan skatter som uppburits på inkomst från Grönland avräknas från beskattning av inkomst från Finland, vilket leder till att dubbelbeskattning undanröjs."

Den svenska avräkningslagen är tillämplig i förhållande till grönländsk skatt och möjliggör undanröjande av dubbelbeskattning även utan skatteavtal.

 

Tillaga að lausn

Som anges ovan är den svenska avräkningslagen är tillämplig i förhållande till grönländsk skatt och möjliggör undanröjande av dubbelbeskattning även utan skatteavtal.  

Grönland kan tillträda det nordiska avtalet eller så kan bilaterala avtal förhandlas mellan de berörda länderna. 

Kommentar från sekretariatet: Baserat på Finlands svar från oktober 2022 ser det ut som att problematiken inte längre er aktuell mellan några av de tre länderna och att hindret därmed är löst (tidligare status avskrivet). Sekretariatet är i kontakt med länderna för att bekräfta saken. 

Uppfært síðast:
Finansministeriet FI 06.10.2022 / Finansdepartementet SE 27.09.2022 / Departementet for Finanser GL 12.11.2020
Contact information