119. Hanna Katrín Friðriksson (Indlæg)

Upplýsingar

Speech type
Erindi
Speech number
119
Speaker role
Midtergruppen
Speech statuses
Waiting for transcription
Date

Præsident, Nordisk Råd har i en længere periode opretholdt kontakten med oppositionen i Hviderusland. Med penge fra de nordiske budgetter har vi støttet det hviderussiske eksiluniversitet, European Humanities University, i Vilnius, og den støtte forstår jeg vil fortsætte.

Et sådant udviklingsprogram for hviderussiske studerende, som nu foreslås for årene 2022-2026, er i overenstemmelse med vores tidligere forpligtelser. Midtergruppen støtter dette forslag stærkt. 

Den nordiske linje efter krigen i Ukraine er fortsat at støtte både de russiske og hviderussiske civilsamfund og frie medier, og vi bør nu grundigt tænke over, hvordan vi styrer den fællesnordiske støtte bedst muligt.

Et mål bør være at støtte russisksprogede medier og nyhedsproduktion uden for Rusland og Hviderusland i højere grad, videreuddannelse og fellowships til uafhængige russiske og hviderussiske journalister samt anden støtte til russiske og hviderussiske medier i eksil. Det gør vi allerede nu, men vi kan og skal gøre endnu mere. Det er nemlig en bro i verden for russisk tekst, som fortæller sanheden.

Så lad os tænke over, hvordan vi kan gøre dette, og måske er det noget, vi kan gøre sammen med vores nordiske public service-virksomheder. Tak.