Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Nordiska rådets prisutdelning 2022

01.11.22 | Arrangement
Här är vinnarna av Nordiska rådets priser 2021

Här är vinnarna av Nordiska rådets priser 2021

Photographer
Norden.org/Magnus Fröderberg
Den 1 november utdelas Nordiska rådets priser för litteratur, barn- och ungdomslitteratur, musik, film och miljö på Musikhuset i Helsingfors med start kl. 20. 00 (finsk tid/CET+1). Alla är välkomna att följa med i direktsändningen när programledare Andrea Reuter tillsammans med skådespelare och programledare Christoffer Strandberg bjuder in till en nordisk galakväll tillsammans med artister, nominerade och politiker från hela Norden.

Informasjon

Dates
01.11.2022
Time
20:00 - 21:15
Location

Musikhuset
Helsingfors
Finland

Type
Prisutdelning

Varje år delar Nordiska rådet ut fem priser för att uppmärksamma nordisk litteratur, språk, musik och film samt nytänkande insatser inom miljöområdet.

Vem kan vinna?

50 verk och initiativ från alla nordiska länder är nominerade till 2022 års Nordiska rådets för miljö, musik, film, litteratur samt barn-och ungdomslitteratur. Bland de nominerade finns det bästa från Norden i form av romaner, diktsamlingar, bilderböcker och ungdomsromaner, uppmärksammade spelfilmer, album med elektronisk musik, folk och konstmusik samt initiativ som sätter fokus på naturbaserade lösningar.

Se prisutdelningen här!

Sändningen från Musikhuset i Helsingfors startar kl. 20.00 (finsk tid/CET+1) och kan ses direkt på YLE Teema/YLE i alla de nordiska länderna. Prisgalan sänds även på andra public service-kanaler i Norden. Se lokala tv-tablåer för mer information.

 

Se prisutdelningen LIVE på YLE!

Program

Kvällens program som leds av programledare Andrea Reuter tillsammans med skådespelare och programledare Christoffer Strandberg, bjuder också på högklassiga uppträdanden på scenen. Bland annat presenteras ett dansverk koreograferat av Sofia Ruija, videoinstallation skapad av Arash Irandoust och musik av Wegelius kammarstråkar. Kvällen avslutas med den färöiska artisten Eivør som vann Nordiska rådets musikpris 2021.

Prisvinnarna får ta emot statyetten ”Nordlys” och 300 000 danska kronor. Årets prisutdelare:

  • Nordiska rådets musikpris 2022 delas ut av artisten och tidigare musikprisvinnare Eivør Pálsdóttir
  • Nordiska rådets litteraturpris 2022 delas ut av poeten Jenni Haukio
  • Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2022 delas ut av Sophia Jansson, styrelseordförande för Moomin Characters Oy Ltd
  • Nordiska rådets miljöpris 2022 (prisutdelare presenteras senare)
  • Nordiska rådets filmpris 2022 (prisutdelare presenteras senare)

Sociala medier

Vi uppdaterar löpande från prisutdelningen i våra sociala medier! Följ med både bakom kulisserna och allt som händer på scenen med vinnarna, tacktal och förstås alla artister.  Vi använder hashtag #nrpriser.

Samma länkar som i 2021 version

Om Nordiska rådets priser

Litteraturpriset är det äldsta av de fem priserna.  Det utdelades första gången 1962 och följdes av musikpriset, miljöpriset, filmpriset och barn- och ungdomslitteraturpriset. De fem priskommittéerna väljer de nominerade och vinnaren.