Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

Om Jessie Kleemann

About Jessie Kleemann
Photographer
Chelsea A. Reid and Tyler Levesque
Kunstneren og digteren Jessie Kleemann besøger den nordiske pavillon ved FN’s klimatopmøde, COP28, i Dubai Herunder kan du læse mere om Kleemann og hendes værk "Arkhticós Dolorôs" (Artic Pain).

Jessie Kleemann blev født i Upernavik i Grønland i 1959. Hun er performance- og installationskunstner, maler og digter og bor i dag i København.

Hun læste billedkunst i Nuuk på det daværende Grafisk Værksted, som i dag hedder Grønlands Kunstskole, og inden da uddannede hun sig til skuespiller på Tuukkaq Teatret i Danmark. Hun har skabt videokunst, skulpturer, kunstinstallationer og liveoptrædener og spillet med i adskillige teaterstykker i Grønland. I perioden 1984-1991 var hun rektor på Grønlands Kunstskole.  Ved siden af sine kunstværker, som inkluderer optrædener, som hun selv har skabt og fremført, har hun arbejdet med den internationale performancegruppe Wolf in the Winter, og hun har undervist i kreativ skrivning i Grønland og andre nordiske lande.  

Hendes seneste digtsamling Arkhticós Dolorôs udkom i 2021, og i år har hun haft to store udstillinger, henholdsvis Tiden løber løber tiden på Statens Museum for Kunst og Lá.Læ. Likkja.Magna i kunsthallen Rønnebæksholm. 

Kunstnerens egen udtalelse om performancevideoen Arkhticós Dolorôs (Arktisk smerte)

Hendes seneste digtsamling Arkhticós Dolorôs udkom i 2021, og i år har hun haft to store udstillinger, henholdsvis Tiden løber løber tiden på Statens Museum for Kunst og Lá.Læ. Likkja.Magna i kunsthallen Rønnebæksholm. 

Jeg lavede en performance på toppen af gletsjeren Sermeq Kujalleq, også kaldet Den blå sø, i nærheden af Ilulissat den 19. juni 2019. Jeg deltog i workshoppen “At the Moraine – envisioning the concerns of the ice”, som blev arrangeret af Amanda Boetzkes og Jeff Diamanti.  

Når jeg udfører performancekunst, bruger jeg det, som min krop har brug for, til at udtrykke både en målrettet følelse fra mine egne minder og noget fra mytologiens verden. De ting, som jeg skal bruge for at udforske disse lag af forskellige bevægelser, digte eller temaer, fx Sassuma Arnaa, sælspæk eller tang, kan dukke op i værket i adskillige gentagelser, indtil de viser noget ”nyt” eller mister deres betydning.  

Jeg spørger, hvad det skal gøre ved mig og rummet, hvilken relevans myterne har, og om vi kan lade det tale? Når det gælder min performance ved gletsjeren, har elementerne deres egen stemme: vinden, det umådelige arktiske lys, den smeltende is og cryokonitten, der driver ud af morænens dybder. Hvad er realiteten bag afsmeltningen af vores Arktis, Issittup aakkiartornera, når iskappen smelter? Vi oplever mennesker, der flygter fra krig, hungersnød i subarktiske områder, og alligevel formår vi ikke at lade det tale til os?  


Arkhticós Dolorôs betyder, at vi alle er en del af den, det er min smerte, det er Arktis i smerter, vi er i smerter, den mægtige isbjørn er i smerter lige nu.

Mød Jessie Kleemann på den nordiske pavillon

1.-6. DECEMBER, 13.00-13.30 (UTC+4)
Daglige visninger af performancevideoen Arkhticós Dolorôs (Arktisk smerte)

6. DECEMBER, 18.15-19.00 (UTC+4)
Oplev Jessie Kleemann ved eventen "Ingen transformation uden fantasi – kunstens og kulturens kraft i den grønne omstilling".

Denne event livestreames, så man kan deltage, selvom man ikke er i Dubai.

Billeder fra Jessies performance ved gletsjeren Sermeq Kujalleq, Ilulissat, juni 2019. 
Video og billeder: Chelsea A. Reid og Tyler Levesque

Jessie Kleemann performance
Photographer
Chelsea A. Reid and Tyler Levesque
Arkhticós Dolorôs (Artic Pain) Jessie Kleemann
Photographer
Chelsea A. Reid and Tyler Levesque