135. (Indlæg)

Upplýsingar

Speech type
Erindi
Speech number
135
External speaker
Jette Waldinger-Thiering
Speaker role
Medlem af landtag, Schleswig-Holsteinischer Landtag
Date

Kære præsident, kære nordiske venner!

Jeg vil gerne sige tusinde tak for den her invitation til at komme til Oslo og være en del af den her session i Nordisk Råd her i Oslo. Det er den måde, jeg som landdagsmedlem fra Slesvig-Holsten kan varetage min observatørstatus i Nordisk Råd. Det er en status, som vi i Slesvig-Holsten-parlamentet har fået, og som parlamentariker er det utrolig vigtigt for mig og mit parlament at være en del af og prøve at samarbejde med jer i Nordisk Råd. Der er utrolig mange opgaver, som vi er fælles om. Det er fri mobilitet på arbejdsmarkedet, det er alle de grænsehindringer, som vi har, og som ikke kun har med grænsekontrol at gøre, men som i meget højere grad har noget at gøre med, hvordan vi holder øje med hinandens uddannelser, og hvilken arbejdskraft vi kan få på de områder, som vi virkelig trænger til at få arbejdskraft på.

Var der nogle andre lande, som måske har overskud af nogle faguddannede, måske i sundhedssektoren eller i byggebranchen, ville det være fremragende, hvis vi kunne tage del i det og finde ud af at skubbe og flytte lidt rundt på de mennesker, sådan at vi kan få stoppet og udfyldt nogle huller.

Vi har - og det er fremtiden - de unge. Jeg vil sige: Lad os samarbejde, også på universitets- og uddannelsesområdet, så vores unge kan lære hinanden at kende, hinandens kultur og identitet, sådan at vi i højere grad kan lære af hinanden og give de ting videre til den næste generation. 

Som parlamentariker fra Slesvig-Holsten er jeg selvfølgelig interesseret i at arbejde lidt tættere sammen med Nordisk Råd og ikke kun være observatør, for jeg tror, vi godt kan give hinanden noget, sådan at den nordiske region også virkelig kan vokse sammen og være en vækstregion. Fortsat godt møde! Tak for opmærksomheden.