378. Daniel Riazat (Indlæg)

Upplýsingar

Speech type
Erindi
Speech number
378
Person
Speaker role
Nordisk Grønt Venstre
Date

Tack, ministern, för föredragningen!

Jag skulle vilja ta upp en fråga som handlar om psykisk ohälsa. I det dokument som har presenterat finns bland annat förslag om att ha ett nordiskt toppmöte inom psykiatriområdet och att man ska ta fram mer kunskap och erfarenhet för att skapa de bästa modellerna för att bekämpa psykisk ohälsa. Jag tycker att det är ganska vagt skrivet.

Angående det som Lena Hallengren själv tog upp tidigare om metoo och den rörelse som har varit så vet vi bland annat att många unga tjejer lider av psykisk ohälsa på grund av de destruktiva patriarkala strukturer som vi har i våra samhällen. Vi vet också att många, exempelvis asylsökande, som befinner sig i en mycket tuff situation på grund av den inhumana behandlingen, har problem med psykisk ohälsa. Vi har även nationella minoriteter i våra samhällen som lider av psykisk ohälsa på grund av våra samhällsstrukturer, som inte alltid erkänner dem. Det finns också många andra grupper, såsom hbtq-personer etcetera.

Vi har redan stor erfarenhet och kunskap om detta i våra länder. Det finns bra och väl belagd forskning som talar om vad som behöver göras för att vi ska komma till rätta med problemen. Jag undrar helt enkelt ifall ministern vill utveckla den del som handlar om psykiatriområdet och om psykisk ohälsa, för jag anser att det är ett av de största problemen vi har. Allt fler människor mår sämre i en tid då vi tyvärr erbjuder dem allt mindre hjälp på grund av brister inom psykiatrin och hälso- och sjukvården.