Þetta innihald er ekki til á því tungumáli sem þú hefur valið, því sýnum við innihaldið á Danish.

Aldubáran

Navnet Aldubáran betyder "lille bølge", og det er et ganske passende navn for dette færøske ensemble og for dets virke: Som pionerer i færøsk musik at lade ringe af inspiration sprede sig ud fra deres musik. Aldebaran er samtidig én af himlens klareste stjerner - også en meget passende metafor.

Aldubáran blev dannet i 1995 af 7 færøske musikere. Senere blev ensemblet udvidet til 10 musikere og består i øjeblikket af flute, clarinet, bassoon, horn, trombone, 2 violins, viola, guitar and piano. Musikerne i Aldubáran er på mere end én måde pionerer, da de også er første generation af professionelt uddannede færøske musikere, fortrinsvist uddannede i udlandet, bl.a. Wien, Utrecht og København.

Flere af musikerne spiller også i andre sammenhænge uden for Færøerne, bl.a. i Athelas Sinfonietta Copenhagen og Ensemble Modern.

Ensemblet, der har været meget koncertaktive lige siden starten, spiller et bredt repertoire fra tidlig klassik og romantik til modernistiske hovedværker.

Blandt centrale værker som Aldubáran har opført på Færøerne kan nævnes Schuberts Oktet, Schönbergs Pierrot Lunaire og Stravinsky´s Septet.

Hertil kommer mange bestillingsværker fra færøske og udenlandske komponister.

En håndfuld af disse er i 2003 udgivet på cd´en Dedicated (TUTL FKT 19). Her spiller Aldubáran værker af Hsueh-Yung Shen, Kristian Blak, Sunleif Rasmussen og Per Nørgård.

I øjeblikket arbejde ensemblet med den første færøske opera, som de har bestilt hos Sunleif Rasmussen, vinder af Nordisk Råds Musikpris i 2002.

Men ensemblet spiller ikke kun klassisk musik. Således har de samarbejdet med folkesangeren Hanus G. Johansen, hvilket resulterede i nogle meget succesfulde koncerter og en særdeles populær cd-indspilning af samme.