Þetta innihald er ekki til á því tungumáli sem þú hefur valið, því sýnum við innihaldið á Danska.

Tummien perhosten koti (The Home of the Dark Butterflies)

Tummien perhosten koti (The Home of the Dark Butterflies) fra Finland er nomineret til Nordisk Råds filmpris 2008

Instruktør:

Dome Karukoski

Manuskriptforfatter:

Marko Leino, baseret på en roman af Leena Lander

Producer:

Markus Selin (Solar Films)

Distribution Finland:

Nordisk Film

Internationalt salg:

TrustNordisk Pressemateriale

Synopsis - The Home of the Dark Butterflies

Hovedfiguren i filmen er Juhani, hjemsøgt og holdt nede af en traumatisk barndomsoplevelse. Efter i seks år at have været kastet frem og tilbage mellem børnehjem og midlertidige plejefamilier ender Juhani på drengehjemmet “Øen”. Stedet drives efter alle love og regler af forstanderen Olavi Harjula, der er hensynsløs i sin ledelse. Foruden Harjula og de syv drenge er de eneste andre beboer på øen forstanderens kone Irene (Kristina Halttu) og deres to døtre samt Tyyne, der har ansvar for besætning og forplejning. Det isolerede samfund er en verden for sig selv.

Filmen tvinger tilskuerne til at spørge sig selv: Hvor længe skal vi blive ved med at betale for fortidens fejltagelser og gerninger? Hvornår kan man tilgive sig selv og blive sat fri? Eller kan man det? Og er man ansvarlig for andre menneskers handlinger?

Om filmen

The Home of the Dark Butterflies er baseret på Lena Landers bestsellerroman, udgivet i 1991, der var indstillet til Finlandiaprisen. Rettighederne til den finske roman blev erhvervet af et selskab i Hollywood på en lidt usædvanlig måde og Markus Selin, leder af det finske produktionsselskab Solar Films, blev til sidst i stand til at få filmrettighederne tilbage i år 2000. Den manuskriptstyrede producer ventede endnu seks år på den rigtige scriptversion, skrevet af Marko Leino (Me & Morrison). Den unge finske instruktør Dome Karukoski (Skønheden og udyret) kom med på holdet, fordi han havde samme vision og ønske som Selin om at optage Home på "den gode, gamle måde," siger produceren.

Home of the Dark Butterflies fokuserer på den 14-årige Juani (Niilo Synäoja), der er blevet holdt nede og hjemsøgt af en traumatisk barndomsoplevelse. Efter i seks år at have været kastet frem og tilbage mellem børnehjem og midlertidige plejefamilier, ender han til sidst på et afsides hjem for vanskelig unge, der går under navnet "Øen". Stedet ledes med strenge regler af den hensynsløse forstander Olavi Harjula (Tommi Korpela). Foruden Harjula og de syv drenge er de eneste andre beboer på øen forstanderens kone Irene (Kristina Halttu) og deres to døtre samt Tyyne, der har ansvar for forplejningen. Efterhånden som situationen på Øen bliver uudholdelig, tvinges Juhani til at skulle forholde sig til vanskelige emner som bl.a. tilgivelse og ansvarlighed. "Det, der tiltrak mig ved historien i Home..., er de stærke figurer og den idé, at selv om du er lukket inde i et fængsel eller en institution, kan din tanke altid være fri, og i filmen er der altid håb," siger produceren.

Dome Karukoski har sagt om sin film: "Uanset modgang og negative følelser skal man altid forsøge at komme videre, at rejse sig efter at være blevet slået ud. Det er dette, filmen forsøger at fortælle gennem historierne om disse mørke sommerfugle, disse drenge, der har fået slået benene væk under sig. Naturligvis ønsker jeg at række ud mod en smuk verden på min egen måde ved at prøve at give publikum et lille smil, et glimt af håb."

Filmen, der kom frem i biograferne i januar sidste år i Finland, ligger stadig på top 20- listen og har solgt over 130.000 billetter. Home startede sin internationale festivalturne i Moskva, hvor den blev vist i Perspective konkurrenceprogrammet i juni 2008.

Dome Karukoski – Instruktør

Dome Karukoske er født i 1976 på Cypern og flyttede til Finland, da han var fem. Hans mor er finsk journalist og han far den amerikanske skuespiller George Dickerson. Han har studeret filmuddannelse på University of Art and Design i Helsinki. Hans afgangsfilm, Skønheden og udyret, der er instrueret i 2005, har vundet adskillige priser, bl.a. Publikumsprisen ved Finlands Jussi Awards og Bedste debutfilm ved Norges Amanda Awards i 2006. The Home of the Dark Butterflies er hans anden spillefilm. Instruktøren har netop færdiggjort sin tredje film, Forbuden frugt, som får premiere i Finland i februar 2009.

Marko Leino - Manuskriptforfatter

Marko Leino er født i 1967 og har skrevet romaner, skuespil, poesi, børnebøger og filmmanuskripter, og hans arbejder er blevet oversat til fransk, tysk, engelsk og ungarsk.

Hans karriere som forfatter blev kickstartet, da han første novellesamling, "Miehen tehtävä"("Mandens arbejde"), fik Kalevi Jäntti prisen. Hans psykologiske kriminalroman ”Mistanke” blev valgt som et af de mest betydningsfulde arbejder i 2004 af den finske avis Helsingin Sanomat, og filmrettighederne blev købt af Solar Films.

Leinos samarbejde med Markus Selin og filmskaberen Aleksi Mäkelä gav Solar Films nogle af deres største kassesucceser med bl.a. "Matti – Hell is For Heroes" og "V2 Dead Angel". De tre har slået sig sammen igen om den kommende thriller med arbejdstitlen “Hellsinki”, der skal komme i 2009.

Leino har også skrevet manuskriptet til Finlands største teatersucces i 2007, En julehistorie, baseret på han roman af samme navn.

Markus Selin - Producer

Markus Selin er født den 16. marts i 1960 og det nærmeste Finland kommer en Hollywood-konge. Sine første skridt ind i filmproduktion tog han i midtfirserne, da han slog sig sammen med sin ven Renny Harlin om at lave den engelsksprogede thriller Born American. Efter nogle få år i Hollywood, hvor Harlin havde slået sig ned, kom Selin tilbage til de hjemlige græsgange og grundlagde Solar Films i 1995.

Siden dengang er hans selskab blevet den mest succesrige produktionsenhed i Finland inden for drama og underholdning. Aleksi Mäkeläs Bad Boys - A True Story (2003) og Vares - Private Eye (2004), Aku Louhimies' Frozen Land (2005) og Mäkeläs Matti - Hell Is for Heroes (2006) lå alle som nummer 1 på den finske salgsliste de respektive år og i 2007 var V2 Dead Angel nummer to. Som bevis på sin ekletiske smag producerede Selin den engelsksprogede skrækfilm Dark Floors i 2007, sideløbende med The Home of the Dark Butterflies.

Selin er for tiden i gang med postproduktion af Kummeli comedy The Subtenant, med produktion af Mäkeläs nye thriller Rööperi-Alan miehet ('Hellsinki') og med præproduktion af en af de mest ambitiøse finske film i årevis, Mannerheim, der skal instrueres af Renny Harlin i januar 2009.