61. Kaj Leo Holm Johannesen (Indlæg)

Upplýsingar

Speech type
Erindi
Speech number
61
Speaker role
Nordisk samarbetsminister, fungerende lagmand, Færøerne
Date

Tak. Færøerne har i mange år deltaget aktivt i det nordiske samarbejde, og på energiområdet har vi været med til flere projekter med fokus på det nordatlantiske område, som har gjort eller skal gøre en forskel. Vi sætter stor pris på, at Færøerne får mulighed for at lede et af de tre formandskabsprojekter, som Danmark sætter i gang i treårsperioden 2020-2022.

Det færøske formandskabsprojekt har fokus på isolerede områder med mindre elsystemer uden egentlige energimarkeder. Det er en stor udfordring i alle elsystemer med fluktuerende produktion fra især vind og sol at kunne aftage energien, når den er der. Det kræver både fleksible forbrugere og energilagre.

Vi vil undersøge, hvordan fleksibilitet kan afregnes, og vil demonstrere det i praksis med to projekter. Det ene bliver et fjernvarmesystem baseret på en stor havvandsvarmepumpe, som kan forsyne en bygd med grøn energi. Det andet bliver et transportprojekt, hvor vi vil udnytte overskudsproduktion af el til brændstof til et skib, som servicerer virksomheder på havet. Disse projekter kan i praksis demonstrere en grøn omstilling af energiforbrug på områder, som i dag er meget afhængige af olie, og rundtom i vores nordiske lande er der et stort behov for ny viden om disse emner. Denne nye viden vil blive formidlet videre ud i verden gennem et fællesnordisk erfaringsnetværk, som også kommer til at belyse specielle udfordringer og muligheder i isolerede områder.

Jeg ser frem til at modtage vores nordiske venner på Færøerne næste år. Så hjertelig velkommen til Færøerne næste år. Tak.