Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Svensk.

Nordiska rådet deltog på Baltiska kedjans 30-årsjubileum

23.08.19 | Nyhet
Silja Dögg Gunnarsdóttir
Fotograf
Johannes Jansson/norden.org

Silja Dögg Gunnarsdóttir kommer från Island och sitter i Nordiska rådets presidium.

"Kära baltiska vänner. Världen beundrade er den 23 augusti 1989 och det gör vi fortfarande." Den hälsningen kom Nordiska rådets representant Silja Dögg Gunnarsdóttir med vid 30-årsjubileet av den så kallade Baltiska kedjan, då två miljoner människor bildade en mänsklig kedja genom Baltikum i en manifestation för självständighet från Sovjetunionen.

Jubileet uppmärksammades stort i Riga på årsdagen av manifestationen och även Nordiska rådet deltog i firandet. Silja Dögg Gunnarsdóttir, som sitter i Nordiska rådets presidium och representerade rådet vid jubileet, lovordade i sitt tal de baltiska medborgarnas mod för 30 år sedan.- Den Baltiska kedjan gjorde de baltiska länderna till hjältar av den tiden. Människor i hela världen beundrade modet hos esterna, letterna och litauerna och deras strävan efter att återta sin rättmätiga självständighet, sade Silja Dögg Gunnarsdóttir.

Starkt nordiskt-baltiskt samarbete

Hon lyfte också fram det goda samarbetet mellan de nordiska och de baltiska länderna.

- Det nordisk-baltiska samarbetet blomstrar. De baltiska och nordiska regionerna är bland de mest integrerade i världen. Våra samhällen bygger på demokrati, rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter. Den nuvarande oroande utvecklingen I Europa och globalt kommer bara att stärka betydelsen av vårt samarbete, sade Silja Dögg Gunnarsdóttir.

Över två miljoner människor bildade den Baltiska kedjan som var 600 kilometer lång och som gick genom alla tre baltiska länder. Den baltiska manifestationen för 30 år sedan har enligt medieuppgifter också inspirerat dagens demonstranter i Hong Kong.

Kontakt