Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

”Politiker har ett särskilt ansvar för att inte uppvigla till näthat”

23.10.15 | Nyhet
Kai Alajoki
Photographer
Magnus Fröderberg/norden.org
Politiskt engagerade ungdomar skräms till tystnad genom hotfulla och sexistiska kommentarer på nätet. "I förlängningen är det ett stort demokratiskt problem", säger Kai Alajoki, president för Ungdomens Nordiska råd som idag inledde sin årliga session i Reykjavik.

Sessionen började med ett seminarium om näthat, med deltagare från hela Norden.

Folk verkar inte förstå hur ont det gör.

Seminariet inleddes av den isländska jämställdhetsminister, Eygló Harðardóttir som själv många gånger har fått hatfulla kommentarer i mejl och i sociala medier.

”Det tror jag att alla politiker har upplevt. Folk verkar inte förstå hur ont det gör. De skriver saker som de aldrig skulle sagt öga mot öga” säger hon.

Hon tror att det är viktigt att politiker som hon själv föregår med gott exempel och inte besvarar hat med hat.

 ”Det sämsta man kan göra mot troll är att ge dem en plattform”, säger Eygló Harðardóttir.

Polisanmäler inte själva

Från Sverige deltog journalisten och författaren Caroline Engvall som argumenterade för att rättsväsendet aktivt måste söka upp barn som kränkts på nätet, eftersom de sällan själva polisanmäler.

 Den norska forskaren Helga Eggebø poängterade att definitionen av hatkriminalitet bör inkludera kön och könsidentitet. Sexistiskt hat drabbar främst unga kvinnor och hbtq-ungdomar.

På tisdag kommer parlamentariker och regeringsföreträdare från alla de nordiska länderna till Reykjavik för Nordiska rådets session (26-29/10).

Män bör engagera sig

Kai Alajoki anser att alla politiker och opinionsbildare har ansvar för att skydda ungdomar från utsattheten på nätet.

”De har ett särskilt ansvar eftersom de styr den offentliga debatten. De kan se till att de själva inte uppviglar folk till hatprat genom att de uttrycker fördomar och argumenterar utifrån okunskap. De borde uttrycka sig respektfullt om alla människor, säger Kai Alajoki.

 Han anser också att det är orimligt att de som är värst utsatta ska behöva driva kampen mot sexistiskt hat.

 ”Vi män borde engagera oss mer och ta avstånd från hat och hot” säger Kai Alajoki.


Fakta: Ungdomens Nordiska råd är ett forum för de politiska ungdomsorganisationerna i Norden. Seminariet ”Ungas utsatthet på nätet och näthat i Norden” arrangerades i samabete med Nordiskabarn- och ungdomskommittén (NORDBUK) och Nordiska ämbetsmannakommittéerna för jämställdhet (ÄK-JÄM) och kultur (ÄK-K).