Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Dansk.

Nordisk alliance mod terror

13.12.19 | Nyhet
Byer i Norden
Fotograf
Yadid Levy norden.org
Fem nordiske hovedstæder har nu underskrevet The Nordic Capital Code Of Action på Nordic Safe Cities Summit 2019 i Stockholm. Målet er at bekæmpe terror og utryghed. Byerne er Stockholm, København, Oslo, Helsingfors og Reykjavik.

- Det, jeg håber på at få ud af The Nordic Capital Code of Action er konkrete værktøjer og viden fra et enormt stærkt netværk her i Norden, lyder det fra medunderskriver og borgmester i København, Cecilia Lonning-Skovgaard på Nordic Safe Cities Summit 2019 i Stockholm. At behovet for at stå sammen og hjælpe i hinanden i Norden er tilstede, er der flere eksempler på. Det er ikke mange timer siden en storstilet politiaktion i Danmark synes at have afværget et kommende terrorangreb. Sådan er det desværre ikke gået tidligere i både Stockholm, København og Helsingfors. Samt i Norge, hvor en radikal skød og dræbte unge på øen Utyøa og i moskeen al-Noor i Bærum, der også blev mål for terror.   

Det, jeg håber på at få ud af The Nordic Capital Code of Action er konkrete værktøjer og viden fra et enormt stærkt netværk her i Norden

Cecilia Lonning-Skovgaard, borgmester i København

Samarbejde på flere fronter

Sådanne tragiske hændelser skal Nordic Capital Code bidrage til at forebygge og forhindre i fremtiden. Nordic Capital Code dækker over indsatser, der har til mål at:

  • Reducere trusler, frygt og online had
  • Styrke borgere i forhold til fake news
  • Styrke unge i at inkludere
  • Opbygge og udvide lokale safe city alliancer

Samlet set skal indsatserne bidrage til trygge og sikre byer i Norden. Og Stockholms borgmester, Anna König Jerlmyr er ambitiøs på samarbejdets vegne. Hun håber, at næste gang hun mødes med sine borgmester-kollegaer i Nordic Safe Cities sammenhæng fx kan se flere nordiske exitprogrammer og et generelt øget samarbejde mod polarisering.    

Underskrift Nordic Safe Cities

Nordens hovestæder underskriver The Nordic Capital Code Of Action

Fotograf
Norden.org

Nordisk Ministerråd er grundlægger af Nordic Safe Cities

Det er ikke kun hovedstæderne, der samarbejder for at skabe sikre byer. Nordisk Ministerråd tog i 2016 initiativ til Nordic Safe Cities, som generalsekretær i Nordisk Ministerråd Paula Lehtomäki beskriver således:

- Nordic Safe Cities er et unikt forum, som hjælper og sikrer nordiske byer og borgere. Et forum, som Nordisk Ministerråd er stolte af at være initiativtagere til og grundlægger af. I dette forum har mere en 1000 fagfolk fra over 30 byer samarbejdet og delt viden og best practise i hele Norden. Det kommer de også til i fremtiden, men fra 2020 kommer Safe Cities til at stå på egne ben og vil herfra fungere som en NGO organisation.   

Nordic Safe Cities er et unikt forum, som hjælper og sikrer nordiske byer og borgere. Et forum, som Nordisk Ministerråd er stolte af at være initiativtagere til og grundlægger af

Paula Lehtomäki , generalsekretær i Nordisk Ministerråd