Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Statsministrarna: ”Vi ska fördjupa försvarssamarbetet”

15.08.22 | Nyhet
fem statsministraer
Photographer
Hakon Mosvold Larsen/AFP/Ritzau Scanpix
Det nordiska samarbetet kring säkerhet och försvar ska vidareutvecklas. Det var budskapet från statsministrarnas möte i Oslo idag. Statsministrarna vill också öka insatserna för havsmiljön och samarbeta kring vindkraft i Nordsjön och Östersjön.

-    Att Finland och Sverige söker medlemskap i Nato är ett historiskt skifte för nordisk säkerhetspolitik och försvarssamarbete. Det gör det möjligt att se nordiskt försvar i ett större och mer förpliktigande sammanhang, sa Jonas Gahr Støre, statsminister i Norge när han tagit emot kollegorna från Sverige, Island, Finland och Danmark. 

Säkerhet och grön omställning

De fem nordiska statsministrarnas sommarmöte hade tre viktiga punkter på dagordningen: Försvarssamarbetet, den gröna omställningen och det försämrade tillståndet i de hav som omger Norden - allihop frågor så högaktuella och allvarliga att nordiskt samarbete nu blivit viktigare än kanske någonsin tidigare.

Det betonade statsministrarna på sin gemensamma presskonferens. 

Besök av tyske förbundskanslern

Under förmiddagen enades statsministrarna om ett gemensamt uttalande som handlar om försvar och säkerhet, och på eftermiddagen mötte de den tyske förbundskanslern Olaf Scholz för att diskutera energisäkerhet och grön industriutveckling.

 

I försvarsfrågan var det mer konkret samarbete inom luftförsvar, logistik och försörjning samt gemensamma övningar och utbildningar i Norden och i Natosammanhang som nämndes.

Förnybara energikällor nyckel till hållbarhet

Norge har ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet i år, och statsminister Jonas Gahr Støre såg till att använda en del av mötet till att följa upp på statsministrarnas vision för det nordiska samarbetet; att Norden ska vara världens mest hållbara och integrerade region år 2030.

De blev bland annat eniga om att samarbeta tätare om utvinningen av havsvind i Nordsjön och Östersjön och andra förnybara energikällor.

 

- Vi behöver stärka och skydda våra länder på fler sätt. De nordiska länderna bör ta chansen att visa världen att den gröna omställningen går att kombinera med ekonomisk utveckling och fler jobb, sa Magdalena Andersson, statsminister i Sverige.

Haven är inte bara en miljöfråga

Statsministrarna fördjupade sig i att havsområdena runt Norden hotas av förlusten av biologisk mångfald, föroreningar och klimatförändringarna, och uttryckte hur angeläget det är att  stärka det nordiska arbetet för hållbar havsförvaltning.

 

 

- Vi kan se att klimatförändringarna har stor effekt på haven, och vi behöver anlägga ett holistiskt synsätt när vi arbetar med lösningarna. Det är en miljöfråga, men också en fråga om social hållbarhet och försörjning i bred mening, sa Katrín Jakobsdóttir, statsminister på Island.