Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Swedish.

Nordens hus i Reykjavik firar 50 år

24.08.18 | Nyhet
Foto af Nordens hus i Reykjavik
Photographer
norden.org
Nordens hus i Reykjavik firar 50-årsjubileum i år. Den 24 augusti är det exakt 50 år sedan huset i invigdes och det firas med en rad festligheter. Huset har under årens lopp haft stor betydelse för kulturlivet i Reykjavik och på hela Island.

Nordens hus är ritat av den världsberömde finländske arkitekten Alvar Aalto. Det drivs av Nordiska ministerrådet och syftet är att förmedla nordisk kultur på Island. Med närmare 400 evenemang och 100 000 besökare årligen är huset i dag en central kulturaktör i Reykjavik.

50-årsjubiléet firas bland annat med en jubileumskonferens den 24 augusti för inbjudna gäster, bland dem Islands president Guðni Th. Jóhannesson och statsminister Katrín Jakobsdóttir. Dessutom ordnas en stor folkfest hela helgen.

"Stor dag för nordiskt samarbete"

Bland gästerna finns också Nordiska ministerrådets generalsekreterare Dagfinn Høybråten. Han betonar kulturens betydelse för det nordiska samarbetet.

- Det är en stor dag för det nordiska samarbetet idag – på dagen 50 år sedan Nordens hus invigdes. Huset i Reykjavik var det första av sitt slag i det nordiska samarbetet. Huset är ett nordiskt fönster och en nordisk mötesplats som allt sedan starten har förmedlat nordisk kultur och nordiskt samarbete i Island. Kulturen är en av grundpelarna för det nordiska samarbetet och jag menar att det inte skulle finnas något nordiskt samarbete utan den kulturella gemenskapen, säger Høybråten.

Kulturen är en av grundpelarna för det nordiska samarbetet och jag menar att det inte skulle finnas något nordiskt samarbete utan den kulturella gemenskapen.

Unikt projekt

Att fem nordiska regeringar gick samman 1960-talet och satsade stort på just ett kulturhus var unikt.

- På den tiden levde man i Norden i skuggan av kalla kriget, och det är rätt intressant att man då valde att satsa stort på just ett kulturhus för att stärka banden mellan Island och det övriga Norden. Det fanns farhågor om att Island skulle orientera sig mera mot USA och Storbritannien och man ville på det här sättet stärka den nordiska gemenskapen, vilket i efterhand har visat sig vara mycket lyckat, säger Mikkel Harder, direktör för Nordens hus i Reykjavik.

Central mötesplats

I dag är Reykjavik en aktiv kulturstad, men då huset öppnade var kulturutbudet väldigt litet och förutom att huset bidrog stort till kulturlivet fanns där också ett av stadens få caféer. Huset blev snabbt en central mötesplats för både Islands konstnärer och kulturintresserade och fungerade på många sätt som en injektionsspruta för kulturlivet i Reykjavik och på Island.

- Nordens hus har varit initiativtagare till flera stora kulturfestivaler och evenemang som senare blivit självständiga aktörer här på Island, så det som gjorts här i huset under åren har verkligen åstadkommit ringar på vattnet, vilket är otroligt fint, säger Mikkel Harder.

Nordens hus erbjuder en bred kulturrepertoar och har såväl konsertsal, utställningslokaler, bibliotek och restaurang.

Contact information