Svanemerkede varer skal drive markedet i bærekraftig retning

31.10.19 | Nyhet
kaka med svanen
Photographer
Stian Fjelldal
Svanen, den nordiske miljømerkingen, bør utvides til å omfatte flere produktgrupper. Det mener Nordisk råd. Flere svanemerkede elektronikkprodukter vil bidra til å bremse det raskt voksende elektronikksøppelberget.

– Det skal være enkelt for forbrukerne å fremme sirkulær økonomi og en bærekraftig klimaomstilling. Derfor vil vi at Svanemerket skal utvides til flere produktgrupper, sa Åsa Karlsson, svensk sosialdemokratisk parlamentariker i det nordiske Bærekraftutvalget, da forslaget var oppe til behandling i plenum på Nordisk råds sesjon. 

Identifisere flere produkter

Beslutningen ble at Nordisk råd ber ministerrådet om å identifisere produktgruppene som kan inngå i svanemerkingen og dermed fremme den sirkulære økonomien. 
En norsk studie fra 2018 viser at den forventede livslengden for elektroniske produkter er på vei ned – en utvikling som står helt utenfor forbrukernes kontroll. 
Produsentenes forretningsmodeller går ofte ut på å selge nye produkter i stedet for å reparere. Det har ført til at elektronikksøppel er den raskest voksende avfallsstrømmen i verden. 

Aksjefond og sexhjelpemidler

I 30 har Svanen hjulpet de nordiske forbrukerne med å gjøre miljøvennlige valg – og drevet markedet i en bærekraftig retning.
For at en vare eller tjeneste skal få Svanemerket, vurderes hele produktets livssyklus fra råvare til avfall.
Mer enn 25 000 varer har i dag miljømerket, fra hus til aksjefond og sexhjelpemidler.

  

Nordisk råd er det offisielle organet for samarbeidet mellom de nordiske parlamentene. Rådet har 87 medlemmer, som kommer fra Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Færøyene, Grønland og Åland.