Þetta innihald er ekki til á því tungumáli sem þú hefur valið, því sýnum við innihaldið á Danska.

Kimmo Hakola

- Le Sacrifice (Oratory for solo soprano and violin, chamber orchestra and electronics). Oratoriet Le Sacrifice betegner et foreløbigt højdepunkt i Kimmo Hakola’s oevre, hvilket siger ikke så lidt eftersom komponisten allerede har en lang række af betydningsfulde værker bag sig.

I sine tidlige værker var Hakola inspireret af den klassiske, centraleuropæiske modernisme, men fra begyndelsen af 1990’erne begyndte komponisten at orientere sig bredere i den musikalske arv.

Et hovedværk var Klaverkoncerten (1996), der blev efterfulgt af en række inspirerede værker, men som alle synes at have peget frem mod det nominerede værk: Oratoriet Le Sacrifice, der er inspireret af hvad der skulle blive den russiske mesterinstruktør Andrei Tarkovsky’s sidste film, Offeret, fra 1986.

Værket, der er opdelt i 7 satser, er bestilt af IRCAM i Paris og uropført af Ensemble Intercomtemporain sammesteds i 2002.

Der er ikke tale om et oratorium i gængs forstand, Værket er skrevet for kammerorkester og to solister (sopran og violin) samt [electronics]. Sidstnævnte indeholder bl.a. computerbearbejde klip med berømte, afdøde sangere.

Relationen til Tarkovsky’s film er ikke en direkte tonesætning af begivenhederne i filmen, men snarere en musikalsk gendigtning af stemninger og tematiske elementer fra filmen.

På den måde er Tarkovsky’s film nærliggende som musikalsk inspiration, da handlingen netop ofte er tæt sammenvævet med stemningsmættede og allegoriske billeder.

Hakola betragter selv Le Sacrifice som en syntese af alt hvad han til dato har skrevet. Der vil i så fald være tale om en foreløbig kulmination af en original komponistkarriere, der startede med privatundervisning i komposition hos Einojuhani Rautavaara inden optagelsen ved [Sibelius Academy]. Her studerede Hakola hos Eero Hämeeniemi og Magnus Lindberg.

Kimmo Hakola var også nomineret til Nordisk Råds Musikpris i 2000.