Þetta innihald er ekki til á því tungumáli sem þú hefur valið, því sýnum við innihaldið á Danish.

De unge år - Erik Nietzsche Del 1

De unge år - Erik Nietzsche Del 1
Photographer
© All rights reserved.Stills Photographer Per Arnesen
De unge år - Erik Nietzsche Del 1 (The Early Years-Erik Nietzsche Part 1) fra Danmark er nomineret til Nordisk Råds filmpris 2008.

Instruktør:

Jacob Thuesen

Manuskriptforfatter:

Lars von Trier

Producer:

Sisse Graum Jørgensen & Marie Gade (Zentropa)

Distribution Danmark:

SF Film/Filmcompagniet

Internationalt salg:

TrustNordisk Pressemateriale

Synopsis

Erik Nietzsche er en intelligent, men på mange måder uerfaren og genert ung mand, der er overbevist om, at han ønsker at blive filminstruktør. Sidst i 1970’erne bliver Erik optaget på Den Danske Filmskole, hvor han kommer ind i en verden af vrede og alt andet end hjælpsomme lærere, sælsomme medstuderende og uskrevne regler. Det er en både opløftende og angstprovokerende tid, og Erik føler sig i stadig højere grad som en fremmed i filmindustriens verden. Han bliver rodet ind i fagforeningsdiskussioner, forelsker sig og oplever selvsikre, magtfulde kvinder, der nægter at forpligte sig. Det er et drama, fuldt af farcer — et skarpt portræt af en indbildsk, men underholdende filmverden, som vi har en forventning om, at vores unge instruktør med den stædige overbevisning til sidst vil besejre med sin vision.

Om filmen

Historien om en wannabe filmskabers trængsler på den ansete danske Filmskole i de tidlige 80’ere blev skrevet af Lars von Trier som en halvselvbiografisk øvelse, hvor han bruger det selvironiske pseudonym Erik Nietzsche. Jacob Thuesen, der har klippet adskillige Trier-film, instruerer på en sådan måde, at historien får lov at stå på egne ben, og styrer den væk fra Triers persona. Men skyggen fra dansk films enfant terrible er allestedsnærværende gennem fortællerens stemme og klip fra hans tidligere film.

De tidlige år er en ironisk komedie, der følge den unge og naive Erik Nietzsche, hvis kunstneriske ambition det er at lave en film om blade. Efter at have fået afslag fra adskillige filmskoler bliver han – ved et tilfælde – optaget på Den Danske Filmskole, der er befolket af selvoptagne, tyranniske lærere og sælsomme medstuderende, der ser sig selv som genier. I løbet af filmen mister Nietzsche (spillet af komikeren Jonatan Spang) lidt efter lidt sin uskyld og ændrer sig til en hensynsløs og kynisk person, præcis som resten af hans filmskabende ligemænd. "Filmens hovedperson udvikler sig fra et naivt talent til en kynisk og beregnende kunstner – et nødvendigt onde, hvis man vil gennemtrumfe sine projekter," siger Thuesen. "Dette emne er også meget vedkommende for mig. Jeg opfatter mig selv som i stand til at gøre mig gode venner med hvem som helst, hvis det kan hjælpe min film!"

Filmen havde verdenspremiere på Torontos internationale filmfestival i september 2007 og har siden været vist på en halv snes festivaler verden over. Den har haft premiere i en række udlande bl.a. Norge (Fidalgo), Sverige (Sonet) og Frankrig (Les Films du Losange).

Jacob Thuesen - Instruktør

Jacob Thuesen er født i 1962 og blev uddannet som filmklipper fra Den Danske Filmskole i 1991. Han har siden begyndelsen af 90’erne arbejdet som filmklipper sammen med forskellige nordiske filmskabere, herunder Lars von Trier (Riget), Susanne Bier (Sekten), Jørgen Leth (Haiti. Uden titel) og på det seneste med Niels Gråbøl (Gaven) og Anette Olesen (Lille soldat).

Hans første forsøg som manuskriptforfatter/filmskaber var i 1996 med dokumentarfilmen Under New York (1996). Hans spillefilmsdebut var den kritikerroste Anklaget, der blev nomineret til Den Gyldne Bjørn i Berlin i 2005 og vandt den europæiske filmpris i kategorien nyt europæisk talent. Samme år instruerede Thuesen dokumentarfilmen Freeway. De tidlige år - Erik Nietzsche Del 1 er hans anden spillefilm. Hans næste spillefilmsprojekt er Blekingegade, som han starter optagelsen af i 2009 for Zentropa.

Lars von Trier - Manuskriptforfatter

Lars von Trier er født i 1956 i Danmark og blev uddannet som filmskaber fra Den Danske Filmskole i 1983. I løbet af få år blev Trier den mest fejrede danske filmskaber på den internationale filmscene i kraft af sine provokerende og innovative arbejder, hvoraf de fleste er dele af tre trilogier: Europa-trilogien (Forbrydelsens element, Epidemic og Europa), Guldhjertetrilogien (Breaking the Waves, Idioterne og Dancer in the Dark) og Amerika-trilogien (Dogville, Manderlay og den endnu ikke indspillede Washington). Trier er stamgæst på den internationale filmfestival i Cannes, hvor han har fået tildelt syv priser, herunder de så eftertragtede Gyldne Palmer i 2000 for Dancer in the Dark.

Han har også høstet adskillige anerkendende ord for sit arbejde for fjernsynet, især for serien Riget.

Som manuskriptforfatter har han bidraget til adskillige af sine danske kollegaers arbejder, bl.a. Thomas Vinterbergs Dear Wendy (2005).

Han blev en inspiration for filmskabere verden over med sit banebrydende filmmanifest Dogme 95 og fortsætter med at hjælpe andre nordiske og europæiske filmskabere frem via sit slagkraftige produktionshus Zentropa.

Hovedoptagelserne til Triers længe ventede nye spillefilm Antikrist, der beskrives som en psykologisk thriller, der udvikler sig til en skrækfilm, starter i august 2008.

Sisse Graum Jørgensen - Producer

Sisse Graum Jørgensen er født i København i 1972, er en af stjerneproducerne hos Zentropa og Susanne Bier og Lone Scherfigs samarbejdspartner gennem mange år. Hun tog en BA i erhvervsøkonomi fra Københavns Handelsskole i 1995 og begyndte straks at arbejde som produktionskoordinator på en række reklamefilm hos Moland Film Company. I 1999 kom hun til Zentropa som producerassistent for administrerende direktør Peter Aalbæk Jensen.

Hendes debut som producer var på Niels Arden Oplevs Fukssvansen (2001). Blandt hendes anerkendte produktioner er Biers Brødre (2004) og Efter brylluppet (2006), Lone Scherfigs Wilbur begår selvmord (2002) og Hjemve (2007), Thomas Vinterbergs Dear Wendy og Oplevs kassesucces Drømmen (2006).

Gennem Zentropas tætte partnerskab med det Glasgowbaserede Sigma Films coproducerede Sisse Graum Jørgensen Andrea Arnolds roste engelsksprogede debutfilm Red Road, en del af lavbudgetkonceptet Advance Party, og er nu med i produktionen af den anden film i trilogien, Rounding up Donkeys, instrueret af Morag McKinnon. Sisse Graum Jørgensen blev udnævnt til "Producer of the Move" af European Film Promotion i 2003.

Marie Gade - Producer

Marie Gade kom til Zentropa i 1996. I de seneste fem år har hun hovedsagelig arbejdet inden for området for internationale coproduktioner og filmfinansiering og bidraget til produktionen af Thomas Vinterbergs Dear Wendy, Andrea Arnolds Red Road og Jacob Thuesens De unge år – Erik Nietzsche Del 1. Hendes seneste anerkendelser som coproducer omfatter Anders Morgenthalers Ekko og Juliette Garcias’ Sois sage.