Dette innholdet er ikke tilgjengelig på språket du har valgt. Vi viser det på Danish.

Børn med funktionsnedsættelse må ikke blive efterladt

09.07.19 | Nyhet
Børn med funktionsnedsættelse
Photographer
Victoria Henriksson
Børn med funktionsnedsættelse må ikke blive efterladt. Det var hovedbudskabet på side-eventen om børn med funktionsnedsættelse ved COSP, CRPD 2019 i New York– arrangeret af Permanent Mission of Sweden to the United Nations og Nordisk Ministerråd med flere.      

Med rettighedsartiklerne i FN’s konventioner CRPD og CRC, verdensmål SDG 4; kvalitetsuddannelse, som fælles overlægger mødtes eksperter, NGO’er og myndigheder for at drøfte situationen for børn med funktionsnedsættelse anno 2019. Fokus var både på at dele gode erfaringer og initiativer og på kritisk at se på områder, hvor det halter bagefter. Det er Permanent Mission of Sweden to the United Nations og Nordisk Ministerråd, der står bag initiativet med UNICEF og Verdensbanken som co-hosts.  

30 millioner børn ekskluderes

Selvom der i 90 procent af verdens lande er politiske strategier for at inkludere børn med funktionsnedsættelse i uddannelsessystemerne, er der stadig mange børn, som stadig står udenfor pga. at nogle systemer og skoler ikke formår at imødegå børnenes behov. Faktisk over 30 millioner børn på verdensplan ifølge The Education Commission Report 2016. Mark Waltham, Senior Education Adviser, UNICEF fortæller, at grundene kan være forskellige; manglende fysisk tilgængelighed, dårlig adgang til pædagogisk materiale. Eller grunde af mere social og psykisk karakter, der stigmatiserer det enkelte barn.  

Inspiration på tværs af lande

På eventen blev forskellige initiativer løftet frem med det formål at inspirere på tværs af de deltagende lande. Fx fortalte moderator Charlotte McClain-Nhlapo, som er Global Disability Advisor, om projektet; Inclusive Education Initiative, der spreder viden om pædagogiske og teknologiske tiltag på området. Projektet er finansieret af Norge og Storbritannien, og drives af Verdensbanken sammen med blandt andet UNICEF.    

 

 

Viden der virker på handicapområdet

Vigtigheden af at dele indsatser, der virker, er hovedpointen i Nordisk Ministerråds rapport på socialområdet; Viden der virker i praksis, skrevet af den tidligere islandske socialminister Árni Páll Árnason. På side-eventen i New York gik denne pointe også igen. Fx fra Jan Christian Kolstø, statssekreterare ved Kulturdepartementet i Norge, der efterspørger mere statistik og data på området i fremtiden.

Live streaming from disability- Side Event at the COSP CRPD 2019 Examples of good practices and challenges in inclusive education.

Nora Eklöv, Youth for Accessibility Network, Sweden

Jan-Christian Kolstø, State Secretary, Ministry of Culture, Norway

Mark Waltham, Senior Education Adviser, UNICEF

Anita Hørby, Ministry for Children and Social  Affairs, Denmark

Tuomas Tuure, Threshold Association, Finland

Minna Karvonen, Ministry of Education and Culture, Finland

Thor Thorarinsson, Ministry of Social Affairs,  Iceland

Mia Modig, Equally Unique, Sweden

Magnus Lagercrantz, National Agency for  Participation, Sweden

Regina Mugure Mwangi, Leonard Cheshire  Youth Leader, Kenya

Markus Operiano, Leonard  Cheshire Youth Leader, Philippines

Eivind Digranes, Norwegian Association of Youth with Disabilities, Norway

 

Talere